Batak sa zabatkom
(FOTO: Shutterstock)
Kineska kuhinja obiluje jelima koja savršeno uravnotežuju slatke, slane, ljute i umami okuse. Ovo jelo za pileće batke sa zabatkom jedno je od takvih recepata.
Meso se prvo marinira u tamnom umaku od soje, a potom kuha u aromatičnom temeljcu te postaje tako mekano da opada s kosti. Temeljacse nastavlja kuhati sa zagušnjivačem na bazi kukuruznog škroba sve dok ne dobije svilenastu teksturu umaka koja se potom poslužuje s termički obrađenim mesom.
Najbolje od svega? Nije teško napraviti ovo fino jelo kineske kuhinje i uživati u najboljem receptu za pileće batke. Neka vas ne obeshrabri duži popis sastojaka, većina se može kupiti u specijaliziranim azijskih trgovinama ili dućanima zdrave hrane.
Sastojci za najbolje pileće batke:
850 g pilećih bataka sa zabatkom
50 ml rižina vina
40 g šećera
4-5 češnja češnjaka
4 žlice svijetlog umaka od soje
4 žlice tamnog umaka od soje
1 žlica kukuruznog škroba
1 mladi luk
1 komadić đumbira veličine palca
1 štapić cimeta
1 zvjezdani anis
sol po želji
voda
biljno ulje
Priprema najboljih pilećih bataka:
Marinirajte piletinu:utrljajte dvije žlice tamnog umaka od soje u piletinu i pustite da tako odstoji barem pola sata prije termičke obrade.
Karamelizirajte šećer:na tavi rastopite šećer s malo vode i ulja i termički ga obrađujte na srednje jakoj temperaturi uz često miješanje dok ne dobije tamno-smeđu boju.
Napravite temeljac:u lonac ulijte litru vode te dodajte karamelizirani šećer, rižino vino, mladi luk, češnjeve češnjaka, đumbir, cimet, anis, svijetli umak od soje i preostali tamni umak od soje.
Dodajte mariniranu piletinu u temeljac. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko 15 minuta. Ugasite štednjak i poklopite lonac te ostavite piletinu u vrućem temeljcu oko 30 minuta.
Piletina će se nastaviti termički obrađivati. Izvadite piletinu iz lonca, a temeljac vratite na vatru.
Pomiješajte jednu žlicu kukuruznog škroba s jednom i pol žlicom vode i dobro promiješajte dok se ne riješite grudica. Ovu smjesu stavite u temeljac, dobro promiješajte i nastavite kuhati dok se temeljac ne zgusne.
Poslužite kuhanu piletinu s umakom. Dobar tek!
izvor: Pun kufer