Što možemo napraviti od lavande

Lavanda
(FOTO: Maja Katušić)

27.07.2013. | Maja Katušić
Pregleda: 39271

Što reći novo o ovoj predivnoj biljci, koja ne samo da godi oku već ima bezbrojena blagotvorna svojstva? Ljekarničko ime joj je Oleum, Flores Lavandulae. Postoji više vrste lavande: prava – engleska lavanda (slatkasta pa se koristi i za balzame, parfeme), Lavandin – nizozemska lavanda (gorča s više kamfora), meksička lavanda (samo za estetiku, ne u ljekovite svrhe).

Eterično ulje lavande ima antiseptička, antimikrobna, antivirusna i protuupalna svojstva. U drugom svjetskom ratu koristilo se u bolnicama za dezinfekciju podova i zidova. A još od pradavnih vremena koristi se za dezinfekciju i čišćenje rana. Lavandino eterično ulje služi i kao dodatak ljekovitim kupkama za ublažavanje boli zglobova i mišića. U prirodnoj medicini poznata su brojna ljekovita svojstva.

Ono što ćemo pripraviti danas su jastučići, svežnjići od lavande, bilo da ćete ih staviti pokraj vrata, uzglavlja, u ormare i sl. te eterično ulje lavande.


Jastučići od lavande


Potrebno Vam je malo prozračne tkanine (ostatci zastora, ukrasni til, može i pamuk), lavanda i vrpca.

Lavandu izrežemo na sitne komadiće, cvijet i stabljiku, postavimo u tkaninu koja je otprilike pravokutnog oblika.



Tkaninu preklopimo s desne i lijeve strane te presavijemo prema gore, gdje vrh svežemo ukrasnom trakom.



Smotuljke radimo od 30-40 stabljika, što duže odrezanih. Svežemo u kiticu.



Zatim polako presavijamo stabljike jednu po jednu preko cvijeta te po završetku ponovno svežemo.





Eterično ulje lavande

Potrebno Vam je: cvjetovi lavande (samo cvijet oko 200 gr,  djevičansko ulje lavande 1/2 l)

Cvjetove lavande uberemo bez stabljike.



Stavimo u čistu staklenu teglicu.



Prelijemo uljem i dobro zatvorimo, držimo na sunčanom mjestu 21 dan. Ja svoju povremeno kad prolazim pokraj nje promiješam.



Kad prođe 21 dan procijedimo cvjetove kroz gazu ili cjedilo, a ostatak cvjetova protisnemo kroz aparat za cijeđene rajčica i voća ukoliko imate, ako ne gazu uduplajte pa snažno istisnite sve iz cvjetova, a cvjetove ostavite u teglice pa možete njima malo premazati bolno mjesto. Ovo nije pravo eterično ulje koje bi se dobilo samo iz lavandina cvijeta, no ljekovito je barem upola i više kao pravo, stoga ukoliko imate i malu teglicu lavande iskoristite je, nemojte da Vam ova divna biljka propadne.

NAPOMENA: Kao i sve drugo bilje, korištenje lavande u prekomjernim količinama može stvoriti kontra učinak, stoga oprezno. Trudnicama se ne savjetuje previše korištenje ulja lavande, no recimo meni kod glavobolje pomaže njen miris. Kod nekih dječaka lavandino ulje i ulje čajevca izaziva poremećaj gynaecomastiae (abnormalnom rastu dojčanog tkiva) kod dječaka u pubertetskoji i predpubertetskoj dobi.

Pratite me na blogu
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI