FOTO: Shutterstock
Tteok, rižini „njoki“ ili debela tjestenina koja se kuha u crvenom i dobro začinjenom umaku popularno je korejsko jelo koje se priprema kod kuće, ili na ulici. Varijacija na temu ovog jela ima koliko vam srce želi, pa će tako neki kuhari rižine njoke zamijeniti ramen rezancima, drugi će pak dodati kupus ili sir, a treći se pak kunu u inćune koji jelu daju poštenu dozu umamija.
Umjesto inćuna može se dodati i dashi temeljac, pileći temeljac ili riblji umak. Sastojke kao što su tteok (valjkasta rižina tjestenina), kelp (alga), gochujang (pasta od ljute paprike), gochugaru (pahuljice čilija) i riblje kolačiće odnosno odeng možete kupiti u jednoj od internacionalnih trgovina, a tteoke možete i sami napraviti od rižinog brašna, soli, sezamovog ulja i vode. Video kako pripremiti tteok možete pogledati ovdje, a rižine njoke u ljutom umaku - tteokbokki na ovom linku.
Sastojci za rižine njoke (tteok):
250 g rižinog brašna
½ žličice soli
180 ml vode
1 žličica tostiranog sezamovog ulja
Priprema rižinih njoka: Rižino brašno možete kupiti ili ga napraviti sami. Ako ga radite sami trebat će vam 450 g riže kratkog zrna. Operite je i zatim stavite u posudu s vodom, promiješajte rukom i procijedite. Ponavljajte postupak dok voda ne bude čista. Namočite u čistoj vodi preko noći. Procijedite rižu i miksajte dok ne dobijete brašno pa prosijte kroz sitno cjedilo. Krupnije komadiće ponovno izmiksajte. Brašno možete odmah iskoristiti ili spremiti u plastične vrećice i zamrznuti. Pomiješajte rižino brašno, sol i vodu u posudi. Vodu dodajte postepeno, ovisno o tome koliko vaše brašno ima vode možda će vam trebati više ili manje da umijesite tijesto. Smjesu prebacite u posudu koja može u mikrovalnu i poklopite nešto manjim poklopcem da para može izaći van. Zagrijte na dvije minute pa promiješajte kuhačom. Na radnu plohu razmažite polovicu sezamovog ulja pa pažljivo izvadite vruću smjesu i tucite je batom ili batićem oko pet minuta dok ne postane elastična i glatka. Navucite kuhinjske rukavice. Podijelite smjesu na osam komada pa zarolajte tijesto u valjak dugačak 10 centimetara. Nauljite ruke preostalim uljem i nježno ih zarolajte kako se ne bi lijepili jedan za drugi.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)