Čokoladni tart s bademima
(FOTO: Shutterstock)
Tražite li recept za tart bez brašna i mlijeka, poslužiti vam može jednostavan desert za koji će vam trebati tek nekoliko sastojaka. Od zobenih pahuljica radi se granola, uz dodatak meda, kakaa i badema, koja se potom kratko kuha na vatri i utiskuje u kalup. Jedan od dodataka koji naglašava okuse je sol, zahvaljujući kojoj će čokoladni nadjev biti još primamljiviji.
Sastojci za čokoladni tart
Podloga
225 g zobenih pahuljica, 3 žlice kokosovog ulja, 2 žličice soli, 3 žlice javorovog sirupa ili meda, 3 žlice kakaa, 3 žlice bademovog brašna
Nadjev:
400 ml kokosovog mlijeka, 2 žlice javorovog sirupa ili medax, 200 g kvalitetne crne čokolade, 3-4 prstohvata soli
Za ukras:
listići badema
Priprema čokoladnog tarta:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija.
Pomiješajte zobene pahuljice, kokosovo ulje, sol, javorov sirup ili med, kakao i bademovo brašno u malom loncu i zagrijte na laganoj vatri.
Namastite kalup biljnim maslacem ili kokosovim uljem. Dodajte smjesu u kalup za tart i utisnite je na dno i sa strane. Smjesa će biti malo ljepljiva, ali trud se isplati.
Pecite u pećnici 5-7 minuta.
Zagrijte kokosovo mlijeko s javorovim sirupom ili medom i komadićima čokolade miješajući. Postepeno dodajte sol, kušajući između dodavanja. Prelijte podlogu od zobenih pahuljica pa vratite u pećnicu i pecite 20-ak minuta.
Nadjev treba biti još malo mekan. Na topao kolač, kada je gotov, dodajte listiće badema.
Ostavite da se ohladi pa prebacite u hladnjak. Kada se stisne, tart je spreman.
izvor: Pun kufer