(FOTO: Shutterstock)
Ako vam je dosadio klasični bolognese, isprobajte bijeli ragu i poslužite ga sa širokim rezancima. Prema želji kobasice zamijenite gljivama, a slobodno dodajte i listiće kadulje.
Sastojci za bijeli ragu:
250 g tagliatella
250 g mljevene junetine
150 g svježe kobasice
100 g slanine
60 g celera
60 g mrkve
60 g luka
1 češanj češnjaka
60 ml suhog bijelog vina
1 kockica maslaca
maslinovo ulje
1 dl mlijeka
1 grančica ružmarina
2 lista lovoravoda ili temeljac
parmezan
sol, papar
Priprema bijelog ragua:
- Zagrijte ulje i maslac na tavi pa dodajte prepolovljeni češanj češnjaka. Kad dobije boju, dodajte sjeckani celer i mrkvu, zatim luk. Nakon deset minuta dodajte i ružmarin te lovorov list.
- Nasjeckajte slaninu pa je ubacite u tavu s povrćem. Izvucite i meso kobasica iz ovitka pa usitnite prstima i dodajte u tavu zajedno s mljevenim mesom. Pirjajte miješajući nekoliko minuta pa izvadite lovor i češnjak i ulijte vino. Nakon što ispari alkohol, ulijte vode ili temeljca da meso bude pokriveno i kuhajte oko jedan sat. Pred kraj kuhanja dolijte mlijeko.
- Skuhajte tjesteninu i poslužite je s umakom. Obilno pospite parmezanom.