Umak od svinjetine s rižom
(FOTO: Shutterstock)
Tajvanska pirjana riža sa svinjetinom, ili Lu Rou Fan, popularan je specijalitet koji ondje diljem zemlje možete pronaći na uličnim štandovima, a priprema se i u restoranima, kao i kod kuće.
Kockice svinjske potrbušine pirjaju se u pikantnom umaku dok ne omekšaju, a često poslužuju s kuhanim jajima i korijandrom.
Sastojci za pirjanu svinjetinu s rižom:
900 g svinjske potrbušine
150 g gljiva shiitake
1 žlica šećera
60 ml Shaoxing rižina vina
60 ml sojina umaka s manje soli
2 žlice običnog sojina umaka
470 ml vode
3 ljutike
1 žličica mješavine začina Five spice
½ žličice bijelog papra
5 češnja češnjaka
Za posluživanje:
4 tvrdo kuhana jaja prema želji
kuhana riža
korijandar ili peršin
Priprema pirjane svinjetine s rižom:
Meso izrežite na trake debele oko dva i pol centimetra pa zatim narežite na kockice. Nasjeckajte gljive Nasjeckajte češnjak i ljutiku.
Ljutiku pržite u tavi pet do deset minuta, miješajući.
Zagrijte žlicu ulja u woku ili tavi debelog dna na srednje jakoj vatri. meso i pržite ga dok ne porumeni. Dodajte češnjak i šećer pa pirjajte dok se šećer ne rastopi.
Dodajte običan i manje slani umak od soje, rižino vino, gljive, začine, prženu ljutiku i oguljena tvrdo kuhana jaja (ako koristite). Dodajte vodu dok meso potpuno ne bude pokriveno i pustite da prokuha.
Nakon što tekućina proključa, djelomično poklopite poklopcem i smanjite vatru. Pirjajte oko jedan sat ili dok svinjetina ne omekša.
Tekućina bi trebala biti karamelizirana i ljepljiva, ali ako ima viška tekućine, pojačajte vatru i pustite da se umak reducira, povremeno miješajući da ne zagori.
Poslužite s rižom, kuhanim jajima i nasjeckanim peršinom ili korijandrom.
izvor: Pun kufer