>
Pozega
11 tra.
18°C
12 tra.
16°C
13 tra.
20°C
14 tra.
17°C
15 tra.
20°C
16 tra.
21°C
17 tra.
18°C
>
Pozega
11 tra.
18°C
12 tra.
16°C
13 tra.
20°C
14 tra.
17°C
15 tra.
20°C
16 tra.
21°C
17 tra.
18°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Cijena pečene janjetine drastično poskupjela: Kila u restoranima i do 280 kn

11.11.2022. | 12:12

HRT

Pregleda: 7950

NOVO

Požega u znaku ženske košarke: Plamene brane naslov na završnici Kupa Ružice Meglaj Rimac
Zima o incidentu:”Kako povjerovati da situacija nije izrežirana?” Frapirani smo.
Promjene u Kutjevu: Josip Mesić novi predsjednik Udruge Kutjevački vinari, najavljeni ambiciozni planovi
Martina Vlašić Iljkić smatra da se incident u Velikoj ne treba politizirati: “Očekujem dijalog i preuzimanje odgovornosti”
Gradskom muzeju Požega uručena nagrada Simply the Best u kategoriji Kultura i edukacija
Pri kraju izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Čaglinu: Uskoro priključenje 180 domaćinstava na kanalizacijsku mrežu
SDP-ov kandidat za načelnika Velike Ivan Tomić verbalno napao ravnateljicu Dječjeg vrtića?
Proradila pravna država? Uhapšen Mile Kekin. Uskok istražuje navodne malverzacije sa zemljištem u Istri
Održana posljednja ovogodišnja korizmena tribina u Požegi
Pionirke ŽNK Slavonija Požega u Splitu uvjerljivo pobijedile ŽNK Hajduk u 12. kolu 1. HNLŽ

Cijena pečene janjetine drastično poskupjela
(FOTO: istockphoto)

11.11.2022. | 12:12 | HRT
Pregleda: 7950

Nije da bez janjetine ne možemo, ali rijetko koje slavlje prođe bez nje. No, budući da cijene struje i drva divljaju - to se odražava i na mnogima jednu od najdražih mesnih delicija...

Janjetina u Dalmaciji ima gotovo kultni kulinarski status. No, primjerice, restoran u Zadru koji smo posjetili na godinu treba čak šesto metara drva. Metar su znali plaćati čak i do 2000 kuna.

 


- Nije uopće bilo bitno koliko ćete platiti, jer koliko god ste nudili, Talijani su nudili više, kaže vlasnica restorana Ivana Pedić.


 

Ima tu još troškova, pa odmah raste i cijena kilograma pečene janjetine.

 

- Ne okreću se janjci sami, potrebna je i struja za to, a drva su bila definitivno najveći problem, kaže Pedić.

 

Kilogram Dalmatincima tako slatkog mesa sada u restoranima stoji i do 280 kuna. Na zadarskoj tzv. ražanj-štrase s nizom pečenjarnica nailazimo na gospodina Josipa, koji je prije nekoliko dana imao rođendan pa je omastio brk. Inače, janjetina se rijetko nađe na njegovu stolu. Kad je prije slavio rođendane, kaže, kilogram janjetine koštao je oko 120, 150 kuna.

Majstor roštilja Cvitko i nakon dvadeset godina rada uz vatru i dalje rado pojede "kilu pečenog".

- To ne može dosaditi, kaže.

Jesu li jaganjci utihnuli?

- Nisu još, ovdje je to velika tradicija, ne ide to baš tako lako. Ali da će biti teško, bit će. Zima je pred nama, vidjet ćemo što će se dešavati. Sve poskupljuje, euro dolazi, neće biti lako, kaže Ivana Pedić.

Kada se slavi, janjetine ovdje mora biti. Iako začinjeno solju, za Dalmatince je to "slatko" meso kojeg se ipak teško odriču.

(Izvor: HRT.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Smatrate li da gradonačelnik Požege, dr. sc. Žejlo Glavić nakon kompromitirajuće snimke treba dati ostavku?
1. Da, apsolutno! - 50,98%
2. Ne, sve je u redu - 49,02%
Ukupno glasova: 95364
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI