FOTO: istockphoto
Pizza sve više postaje luksuzno jelo koje si sve manje ljudi može priuštiti, pa smo se odlučili izračunati koliko ćete potrošiti ako si pizzu sami radite kod kuće
U godinu dana pizza je u Hrvatskoj poskupjela za čak 28 posto! Prosječno poskupljenje na razini EU je 16 posto, a lošije od Hrvata prošli su samo Mađari, Litavci i Bugari, kojima je pizza u prosincu 2022. godine bila 36 do 47 posto skuplja nego u istom mjesecu 2021. godine. U zemlji kolijevci pizze Italiji, cijena skočila nešto manje od 10 posto. Potrebno je naglasiti da se navedeni iznosi odnose na rast cijene u trgovinama, a ne u ugostiteljskim objektima.
Ali i cijene u restoranima otišle su u nebo. Pregledom cijena po osječkim pizzerijama otkrivamo kako se popularna Capricciosa klasične veličine prodaje za 7-8 eura, a za Slavonsku pizzu izdvojit ćete još barem jedan euro više. Ako pak pogledamo cijene utop osječkim pizzerijama koje rade napoletansko tijesto, tamo su cijene još više. Margheritu ćete platiti 7-7.6 eura, a najskuplje pizze te vrste idu i do 11 eura.
S obzirom na gore navedeno, pizza sve više postaje luksuzno jelo koje si sve manje ljudi može priuštiti, pa smo se odlučili izračunati koliko ćete potrošiti ako si pizzu sami radite kod kuće.
Cijene smo gledali na web shopu Konzuma, a za izračun smo uzeli za standardnu veličinu pizze od 34 centimetara za koju će vam biti potrebno cca:
- 200 grama brašna (0,13 eura)
- 80 g šunke (0,83 eura)
- 125 g sira (1,1 eura)
- 100 g šampinjona (0,39 eura)
- 200 g pasirane rajčice (0,38 eura)
- 3 g suhog kvasca (0,27 eura)
- sat vremena rada pećnice na maksimalnoj jačini (0,20 eura)
Tu još treba dodati vodu, sol i origano (po želji i koju maslinu ako imate) pa možemo zaokružiti da će vas izrada pizze Capricciose kod kuće koštati oko 3,5 eura.
Namirnice koje smo uzimali za izračun su bile srednje cijene i kvalitete, ako ćete uzimati one niže kvalitete (npr šunka za pizzu) ili na akciji cijena može ići još dosta niže. Također, možete i smanjiti nadjev, ali čar domaće pizze i je da bude bogata :) Plus uvijek možete dodati što pronađete u frižideru.
Naravno, pizza koju sami radite nikad neće biti kao ona iz pizzerija, prvenstveno jer kućne pećnice ne mogu postići temperaturu koje postižu peći u pizzerijama, pa samim time i tijesto se ne može tako fino i brzo ispeći. Ne treba ni zanemariti profesionalnost i iskustvo pizzaiola, ali uz brojne video recepte na YouTubeu i malo prakse, i vaša domaća pizza može biti barem približno dobra kao njihove.
(Izvor: SiB.hr)