FOTO: Shutterstock
Svileni tofu je dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla. Ima puno mekšu teksturu od običnog tofua pa se baš zato često koristi za pripremu raznih umaka i krema. Nezaobilazan je dio i pripreme različitih slastica.
Svileni tofu je jedan od glavnih sastojaka i ove ukusne pite koja mu daje kremastu teksturu i iznenađujuću dozu bjelančevina. Proteinski udio povećava i dodatak maslaca od kikirikija u prahu koji se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili u webshopovima.
Ako želite pitu u potpunosti napraviti bez namirnica biljnog porijekla, med u kremi zamijenite za javorov sirup ili agave.
Sastojci za pitu od čokolade i kikirikija:
Sastojci za podlogu:
50 g zobenog brašna
50 g bademovog brašna
50 g rastopljenog maslaca
2 žlice šećera prstohvat soli
Sastojci za kremu:
450 g svilenog tofua sa sobne temperature
340 g tamne čokolade
60 g meda
4 žlice maslaca od kikirikija u prahu
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Priprema pite od čokolade i kikirikija: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Napravite podlogu: pomiješajte zobeno i bademovo brašno, med, šećer i malo soli. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za pite promjera 22 centimetara. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 do 12 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu svijetlosmeđu boju. Izvadite podlogu iz pećnice i stavite sa strane da se ohladi. Pripremite kremu: pomiješajte svileni tofu, med, ekstrakt vanilije, maslac od kikirikija u prahu i sol u sjeckalici povrća ili dobrom blenderu. Otopite čokoladu i dodajte u smjesu. Pomiješajte sve zajedno dok ne dobijete svilenkasto glatku smjesu. Prelijte smjesu preko ispečene i ohlađene podloge. Stavite tako pripremljenu pitu u hladnjak na barem sat vremena da se stisne. Poslužite pitu sa sezonskim voćem po želji. Dobar tek!
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)