Kod Mazanika: Jedina preostala farma pilića u Kaptolu

Farma pilića u Kaptolu
(FOTO: Matea Pandžić)

28.08.2013. | Matea Pandžić
Pregleda: 12343

Jedna od rijetkih velikih farmi pilića u našoj županiji nalazi se u Kaptolu. Njezin vlasnik Miroslav Mazanik naslijedio ju je od svojih roditelja i uspješno je vodi zadnjih 35 godina. Doznajemo kako se radi o cjelodnevnom poslu koji nije nimalo jednostavan.

Tek izlegnuti pilići su kroz najviše tri sata već smješteni na farmi kod obitelji Mazanik te tamo borave između 42 i 45 dana dok ne dosegnu težinu 2,5 kilograma kojom su spremni za prodaju. Trenutačno na farmi imaju preko 2.500 tisuće pilića što je za Miroslava malo budući da mogu udomiti i više od 4.000 komada.




- Piliće tek rođene nabavljamo od raznih dobavljača, sve ovisi o ponudi i potražnji. Budući da proces uzgoja jedne ture traje oko 45 dana, godišnje uspijemo istjerati do pet tisuća pilića. Nakon što iselimo, odnosno rasprodamo jednu turu, moramo dobro pripremiti teritorij za useljenje nove. Dok pilići borave u štali, klasičnog čišćenja nema jer se temeljito čišćenje vrši prije useljenja nove ture za koju štalu moramo dobro očistitit, dezinficirati od stropa do poda te podove prekriti novom piljevinom. Prije svakog ulaska u štalu, obavezno moramo stati na spužvu koja sadrži dezinfekcijsko sredstvo kako preko obuće ne bi unijeli bolest ili zarazu – rekao je Miroslav koji ističe kako dosad nije imao problema te izbjegava veterinare budući da je velika vjerojatnost da bi oni donijeli pilićima zarazu jer je njihov posao ići među druge bolesne životinje.


- Inače useljavamo oko 4 tisuće pilića koji pojedu preko 20 tona hrane koju sam mješam i pravim te koja do pilića ide preko automatskih pojilica. Cijena pilića ovisi o ulaznim trškovima, ponudi i potražnji, dio pilića rasprodamo, a ostatak predajamo privatnim klaonicama – kaže Mazanik dodavši kako godinama imaju svoje stalne kupce.



- U Kaptolu su još 1978. godine bile četri farme pilića, naša farma je jedina opstala jer ostale nije imao tko preuzeti. Ljudi su ostarili, a djeca i unučad nisu bila zainteresirana za takav posao.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI