16.09.2015.
Vjeran Blašković
Pregleda: 13228
Berba graševine
(FOTO: Anđelko Banović)
Berba najpoznatije kutjevačke sorte grožđa graševine u punom je jeku. Vinogradari i vinari žure kako bi što više grožđa `skinuli` s loze prije kiša koje će početi padati u nedjelju i ponedjeljak.
- Graševinu smo počeli brati prije četiri dana, žurimo prije hladnog perioda koji se očekuje sljedeći tjedan. Radi se puno, sad se više ne da kalkulirati. Zrioba bobica je dobra, a sladori su odlični - kaže nam kutjevački vinar Vlado Krauthaker.
Dodaje da je godina zdrava, bez bolesti, no da će se sad s kišama vidjeti kako će biti. Godina je dobra i za slatka vina, kasnije berbe i predikate te će i on ostaviti dio površina za takve perjanice u proizvodnji vina.
- Sladori nisu svugdje dobri i takvo grožđe će biti pogodno za proizvodnju B linija vina. Ova godina neće tražiti doslađivanja, za neke sorte će biti kvalitetna, ali u konačnici vrlo je dobra, mogu čak reći i odlična - rekao je Vlado Krauthaker.
I u vinogradima kutjevačkog vinara Branka Mihalja bere se graševina.
- Ovo je tipična berba kutjevačke graševine, sladori su oko 90 eksla, grožđe koje će se brati kasnije imat će 94 do 98 eksla. Graševina je ove godine zdrava, prošle je bilo više botritisa, a ove godine ima nešto suhog, što ne smatram da je loše.
- Dobri sladori potaknuli su nas u našoj udruzi da ove godine reaktiviramo našu "zlatnu markicu" za kvalitetu. Graševina je svake godine u Kutjevu vrhunska, a markicu mogu dobiti ona vina koja su od grožđa s položaja iznad 220 metara nadmorske visine - najavio je Mihalj.
Pogledajte fotogaleriju berbe graševine u Kutjevu