FOTO: Shutterstock
Frijoles borrachosili pijani grah, omiljeni je meksički specijalitet koji se priprema s tamnim pivom,a slast mu daje i hrskava slanina. Alkohol će tijekom kuhanja ispariti, ali će ostati puni okus. Ne zaboravite dodati i žlicu svježe cijeđenog soka limete, a ako je nemate pri ruci poslužit će i limun. Umjesto sjeckanog korijandra možete koristiti i peršin.
Sastojci za pijani grah:
150 g slanine
1 mali luk
1 ljuta papričica
4 češnja češnjaka
330 ml tamnog piva
1400 g kuhanog graha (4 limenke od 350 g)
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica origana
1 žličica čilija
1 žličica soli
1/2 žličice kumina
1 žlica soka limete
2-3 žlice sjeckanog korijandra
Priprema pijanog graha: Nasjeckajte slaninu, luk i ljutu papričicu, a češnjak protisnite. Slaninu popržite dok ne bude hrskava pa je izvadite šupljikavom žlicom. Sačuvajte žlicu masnoće pa na njoj popržite luk i ljutu papričicu. Dodajte češnjak pa pržite minutu do dvije. Ulijte pivo i dodajte grah, šećer, origano, čili, sol i kumin pa promiješajte i pojačajte vatru. Kad prokuha smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta. Poslužite preliveno sokom limete i posipajte slaninom i korijandrom.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)