Župan u berbi s učenicima: ¨Ovo je predivna priča¨ (foto)

Župan Alojz Tomašević u berbi grožđa s učenicima Poljoprivredno-prehrambene škole Požega
(FOTO: Aleksandar Grlić)

09.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14716

"Ponekad vole, a ponekad i ne doći u vinograd do kojeg se mora malo popeti. Nije baš u gradu pa neki znaju malo izbjegavati nastavu, međutim to su učenici zanimanja poljoprivredni tehničar i agroturistički tehničar koji vole praktičnu nastavu. Tu uče u praksi ono što rade u školi u teoriji tako da im to jako dobro dođe i u pravilu s ovakvom nastavom nemamo problema", rekla nam je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole o berbi u kojoj su danas sudjelovali učenici ove škole u školskom vinogradu na Vranduku iznad Požege. Marljive učenike su posjetili župan požeško-slavonski Alojz Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha.






- Tradicija vinograda je jako duga. Škola je tu od 1885. godine. ali vinograd se neko vrijeme nije radio. Obnovljen je poslije 90-ih godina i sad ima malo više od tri hektara. Najviše imamo graševine, sivog pinota i nešto crnog sortimenta. Graševinu smo već obrali prošli tjedan i to ćemo preraditi - dodala je ravnateljica.








- Cijenim sva zanimanja i obrazovanja svih razina, međutim Poljoprivredno-prehrambena škola zauzima posebno mjesto. Ona bi trebala dati odgovore mladim ljudima što raditi i na koji način u budućnosti razvijati svoje obiteljsko gospodarstvo, a samim time i gospodarstvo u cijelosti. Ovo je predivna priča i dokaz da naše školske institucije mogu proizvoditi i u praksi pokazati srednjoškolcima kako se i od ovakvog rada može živjeti. Nadam se da ćemo iduće godinu u suradnji s Veleučilištem priču proširiti i na studente - izjavio je župan Alojz Tomašević.



Neki učenici, poput Helene Čakalić iz Češljakovaca pored Kaptola, učenice 4.c razreda svoju budućnost vide baš u vinogradarstvu i vinarstvu. Iako voli vinogradarstvo za koje kaže da je izvrsno pokriveno u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, omiljeni predmet joj je tjelesni odgoj.



- Obitelj mi se bavi vinogradarstvom otprilike pet godina. Upravo zbog toga sam odabrala ovu školu, a i zanimalo me to. Volim poljoprivredu. Imamo hektar i pol mladog vinograda. Nadam se da ću svojim znanjem pridonijeti da bude kvalitetan. U obitelji se samo ja školujem u tom smjeru, tako da će to vjerojatno jednom biti moje naslijeđe. To me zanima i nije mi teško. Najviše volim brati grožđe. U školi sam naučila dosta o bolestima i zaštiti. Ako prođem maturu, idem na Veleučilište. Po mogućnosti ću se školovati za enologa. Omiljena mi je sorta graševina jer je najbolja po sladoru, boji i svemu ostalom za naše podneblje - ispričala nam je Helena.

Mlada agroturistička tehničarka Andrea Strapač iz Lukača kod Kutjeva, kao i Helena, kaže kako je za dobar vinograd potrebno puno truda. Njezina obitelj ima dugu vinogradarsku tradiciju, no njezina želja je ipak hortikultura.



- Moja obitelj se vinogradarstvom bavi jako dugo, djed mi se još time bavio. Berba je najzanimljivija jer se najbrže obavi, ali volim raditi sve u vinogradu. Većinu toga sam naučila kod kuće, a u školi sam to teoretski nadopunila. Za dobar vinograd je potrebno puno truda i ulaganja da bi bilo što više prinosa. Moja obitelj ima dva hektara vinograda, ali ne proizvodimo vino, već smo kooperanti. Samo nešto malo ostavimo kod kuće kad "zafali". Cijela obitelj je u tome. Želim nastaviti obrazovanje na fakultetu, ali u drugom smjeru. Zanima me više hortikultura. Imam dva brata i sestru koji pomažu oko vinograda, tako da će možda brat nastaviti tradiciju - rekla nam je Andrea.



















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI