Grčki gulaš: Recept za fantaziju od mesa i sitne tjestenine


(FOTO: Shutterstock)

14.11.2021. | 11:05 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2722

Goveđi ili juneći gulaš (giouvetsi, ili youvetsi) omiljeno je grčko obiteljsko jelo u kojem se generacijama uživa vikendima i blagdanima. Iako više ne miriši tako često iz peći na drva, način pripreme je više-manje ostao isti.

Nekoć se giouvetsi pekao u pekarnicama koje su imale dovoljno prostora za pripremu, a kada bi jelo bilo gotovo družilo bi se dugo, uz pokoju čašicu i dobro raspoloženje. Osim govedine ili junetine, za giouvetsi se koristi orzo, sitna tjestenina koja izgleda poput riže, a ponegdje se može pronaći i pod imenom „risoni“. No poslužit će i bilo koja druga, omiljena tjestenina, a prema želji junetinu možete zamijeniti i teletinom.

Sastojci za teleći giouvetsi: 


1 kg teletine ili junetine za gulaš
2 glavice luka 
2 mrkve
400 g pelata 
2 žlice paste od rajčice
1 žličica šećera
1 čaša crnog vina
1 štapić cimeta
250 g sitne tjestenine (orzo)
100 g feta sira
maslinovo ulje


Priprema:

1. Obrišite meso papirnatim ručnicima. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i mrkvu pa pirjajte pet minuta na srednje laganoj vatri. Pojačajte vatru i dodajte meso narezano na kocke pa ga pržite sa svih strana

2. Umiješajte pastu od rajčice, pirjajte minutu pa ulijte vino. Pričekajte da vino ispari. Dodajte pelate, šećer, štapić cimeta i dobar prstohvat soli i papra te toliko vode da prekrije meso.

3. Smanjite vatru i pirjajte poklopljeno oko 45 minuta ili dok meso ne omekša i skuha se. Povremeno promiješajte i podlijte vodom

4. Tjesteninu popržite na maslinovom ulju. Prebacite meso i tjesteninu u lim za pečenje. Izvadite štapić cimeta i promiješajte. Po potrebi dolijte toliko vode da tjestenina bude pokrivena. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzija pola sata. Maknite foliju, po potrebi dodajte čašu vode i vratite u pećnicu na još 15 minuta. Pospite izmrvljenom fetom i uživajte.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Planirate li ove godine na godišnji odmor na more?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI