Gulaš za 25 kuna: Recept za fino jelo koje treba isprobati u listopadu

FOTO: Getty Images

22.10.2020. | 12:58 | Punkufer.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 3954

Kakva bi to kulinarska jesen bila bez ukusnog gulaša? Umjesto mesom lonac možete napuniti i sezonskim gljivama...

U trgovinama će vas ovaj recept stajati oko 25 kuna, no ako gljive sami naberete, cijena će mu biti znatno manja. Dakako, idite u berbu samo ako se razumijete u tematiku.

Gulaš od gljiva možete poslužiti uz kruh, kuhane rezance ili čak rižu. Kako u ovom receptu nema namirnica životinjskog porijekla, bit će izvrstan izbor i za vegane ili vegetarijance. 


Sastojci:
500 grama gljiva po želji (šampinjoni, bukovače, trubače...)
200 ml povrtnog temeljca
50 ml crvenog vina
1 veća rajčica
1 luk
2-3 češnja češnjaka
2 žlice umaka od soje
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica brašna
1 žlica timijana
1 žlica sušene kadulje
sol i papar po želji
peršin za ukrašavanje
biljno ulje za pirjanje Priprema:
1. Zagrijte ulje u loncu pa na njemu prepržite luk narezan na kockice. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute.


2. Ubacite u lonac i nasjeckan češnjak, pa sve zajedno pirjajte još oko pola minute.

3.Ulijte vino u lonac, promiješajte i pustite da sve zajedno kuha nekoliko minuta, odnosno dok većina tekućine ne ispari.

4.Ubacite brašno i sve dobro promiješajte.

5. Ubacite koncentrat rajčice i svježu rajčicu narezanu na kockice. Kuhajte sve zajedno nekoliko minuta. 6. Ubacite gljive narezane na jednake dijelove i začine i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta, odnosno dok gljive ne puste tekućinu.

7. Začinite s umakom od soje, solju, paprom, kaduljom i timijanom.

8. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem i kuhajte još koju minutu, odnosno dok se gulaš ne zgusne, a okusi ne sljube.

9. Pospite peršinom prije posluživanja. Dobar tek!

Savjet plus:
Umjesto svježih možete iskoristiti i sušene gljive. Prije ubacivanja u gulaš stavite ih u vodu na barem dvadesetak minuta, a tekućinu u kojoj su se namakali iskoristite umjesto temeljca.

Izvor:punkufer.dnevnik.hr




VIŠE NA TEMU:
RECEPT
GLJIVE
GULAŠ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI