FOTO: Getty Images
Kakva bi to kulinarska jesen bila bez ukusnog gulaša? Umjesto mesom lonac možete napuniti i sezonskim gljivama...
U trgovinama će vas ovaj recept stajati oko 25 kuna, no ako gljive sami naberete, cijena će mu biti znatno manja. Dakako, idite u berbu samo ako se razumijete u tematiku.
Gulaš od gljiva možete poslužiti uz kruh, kuhane rezance ili čak rižu. Kako u ovom receptu nema namirnica životinjskog porijekla, bit će izvrstan izbor i za vegane ili vegetarijance.
Sastojci:
500 grama gljiva po želji (šampinjoni, bukovače, trubače...)
200 ml povrtnog temeljca
50 ml crvenog vina
1 veća rajčica
1 luk
2-3 češnja češnjaka
2 žlice umaka od soje
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica brašna
1 žlica timijana
1 žlica sušene kadulje
sol i papar po želji
peršin za ukrašavanje
biljno ulje za pirjanje Priprema:
1. Zagrijte ulje u loncu pa na njemu prepržite luk narezan na kockice. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute.
2. Ubacite u lonac i nasjeckan češnjak, pa sve zajedno pirjajte još oko pola minute.
3.Ulijte vino u lonac, promiješajte i pustite da sve zajedno kuha nekoliko minuta, odnosno dok većina tekućine ne ispari.
4.Ubacite brašno i sve dobro promiješajte.
5. Ubacite koncentrat rajčice i svježu rajčicu narezanu na kockice. Kuhajte sve zajedno nekoliko minuta. 6. Ubacite gljive narezane na jednake dijelove i začine i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta, odnosno dok gljive ne puste tekućinu.
7. Začinite s umakom od soje, solju, paprom, kaduljom i timijanom.
8. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem i kuhajte još koju minutu, odnosno dok se gulaš ne zgusne, a okusi ne sljube.
9. Pospite peršinom prije posluživanja. Dobar tek!
Savjet plus:
Umjesto svježih možete iskoristiti i sušene gljive. Prije ubacivanja u gulaš stavite ih u vodu na barem dvadesetak minuta, a tekućinu u kojoj su se namakali iskoristite umjesto temeljca.
Izvor:punkufer.dnevnik.hr