8.11.2025. | 13:01
D. Krstanović
Pregleda: 4227
FOTO: D. Krstanović
Vrijedni vinogradari hrnjevačkog kraja i ove su godine, na svoj prepoznatljiv način, obilježili završetak berbe zlatnih grozdova, iz kojih je već nastalo mlado vino – ponos svakog domaćina i najbolji znak da je trud u vinogradu dao plod.
U Hrnjevcu se, kao i uvijek, slavilo u dobrom društvu, uz pjesmu, razgovor i vedru atmosferu. Imali smo privilegiju biti dio tog druženja, čuti mudre riječi domaćina, osjetiti toplinu zajedništva i uživati u jednostavnim, ali dragocjenim trenucima koje dijele oni koji žive od zemlje i za zemlju.
Na stolovima su se našle domaće delicije i mlado vino, a razgovaralo se i o onome što slijedi – o radu u podrumima, o njegovanju vina i o planovima da se hrnjevačka kapljica nađe na tržištima diljem Hrvatske, pa i izvan njezinih granica.
Za gastronomski užitak pobrinuli su se poznati meštri „od kotla“, među kojima je Josip Prpić, čiji se kuharski talent već prepoznaje i izvan Hrnjevca. Uz njega je bio i Branko Metić, koji se nakon umirovljenja s još većim žarom posvetio kulinarstvu i vinogradarstvu, dok je Silvio Arvaj svojim specijalitetima s ražnja dodatno upotpunio slavlje.
Na zajedničkom druženju okupile su se brojne hrnjevačke obitelji – Previšići, Svobode, Pivke, Zameškali, Galići, Antunovići, Marjanovići i mnogi drugi, koji su jednoglasno zaključili: ovakva okupljanja i dalje trebaju biti tradicija, a kulinarski meštri koji su oduševili sve prisutne zaslužuju ponovno voditi glavnu riječ kad se vatra zapali i vino rashladi.
Jer Hrnjevac nije samo mjesto – to je zajednica ljudi koji znaju uživati u plodovima svog rada, čuvaju običaje i pokazuju da se srce Slavonije i dalje mjeri – u ljudima, vinu i prijateljstvu.










