Ne vrijedi mu navodnjavanje, kad je priključen na vodovod

Zdenko Sudetić nema koristi od navodnjavanja u koje je uložio 60.000 kuna
(FOTO: Mario Barać)

10.09.2012. | Mario Barać
Pregleda: 8523

Suša koja ne popušta niti u prvim danima rujna imat će dalekosežne posljedice za poljoprivredu, a ovu godinu po dobru neće pamtiti niti voćari. Za razliku od ostalih poljoprivrednika koji najveće štete trpe upravo od suše, voćari su se problemima susreli još u proljeće kada je kasni mraz napravio veliku štetu i "ubio" gotovo sav plod.

Uložio 60.000 kuna

Među onima koji tu štetu još uvijek zbrajaju je Zdenko Sudetić, voćar koji u Prekopakri i Velikom Banovcu ima na 4,3 hektara zasađeno oko 13.000 stabala jabuke.


Sudetić je u voćnjaku u Prekopakri, površine oko 3 hektara, 2007. godine odlučio investirati u sustav za navodnjavanje. Ipak od toga danas nema nikakve koristi jer je sustav spojen na gradski vodovod u kojemu nema vode.




U sustav navodnjavanja je uložio oko 60.000 vlastitih kuna (20.000 po hektaru), plus 4.000 kuna za priključak, a ovo je prva godina da ima problema s vodom.

Zbog administracije odustao

- U vodovodu svako malo nema vode, nekada je ima ali je pritisak preslab pa curi premalo i to ne mogu iskoristiti. Smeta me što u blizini, na vrhu Filipovca, kod dijela poznatog po imenu Prginac postoji nekoliko izvora koji su neiskorišteni, a koji bi se, uz ne prevelika ulaganja, mogli pretvoriti u malu akumulaciju korisnu za navodnjavanje. Izvori nikada do sada nisu presušili, mjerio sam da u minuti daju oko 30 litara i planirao sam otkupiti taj dio čestice na parceli otkupiti, urediti ga za svoje potrebe, ali i za korištenje svima ostalima. U Gradu Lipiku su mi u zakup ponudili cijelu parcelu veličine 2 hektara što je meni neisplativo jer je većina parcele u stvari šikara koja je neiskoristiva i neobradiva. Zbog administracije o tome više niti ne razmišljam, priznaje Zdenko.

Šteta će se osjetiti i nagodinu

- Nama je najveću štetu napravio mraz, a suša je samo produbila probleme. Nešto ploda je ostalo na sortama koje su kasnije cvale, ali se zbog visokih temperatura plod nije mogao okrupniti pa je ostao sitan. Najveći problem je ipak zametanje cvjetnog pupa gdje je voda za voćke vrlo važna. Bojim se da bi slabije zametanje moglo uzrokovati slab urod u sljedeće 2 ili 3 godine. Više ću znati kada krene rezidba, zabrinut je Sudetić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI