Sve je više djece koju roditelji tuku: ¨Odmaknite se i ohladite te problem riješite kasnije¨

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za soc. skrb i Mirjana Jugović, predstojnica Obiteljskog centra
(FOTO: Lidija Galić)

30.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10623

Za čak 20 posto porastao je broj djece koju roditelji tuku. Na ovaj su problem ukazali danas na radionici u Obiteljskom centru održanoj u povodu Međunarodnog dana odgoja bez batina.

- Situacija je alarmantna i zbog toga posebnu pozornost posvećujemo ovom danu. Uspoređujući podatke iz 2013. i 2014. godine vidljiv je značajan porast broja nasilja u našoj sredini. Svako fizičko nasilje povlači za sobom psihičke posljedice i fizičko i verbalno zlostavljanje djece najčešće dolaze zajedno. Kod utvrđivanja nasilja postupamo odmah, neodgodivo i krajnja mjera je oduzimanje zlostavljanje djece roditeljima - rekla nam je predstojnica Obiteljskog centra Mirjana Jugović.

U takvu obitelj, pojašnjava, izlazi tim sastavljen od pravnika, psihologa i socijalnog radnika koji utvrđuju sve okolnosti određenog slučaja. Ako se utvrdi da je dijete višestruko zanemareno i zlostavljano, izdvaja se i poduzimaju se određene mjere prema roditeljima.





- Svjesni smo sve većih pritisaka i zahtjeva koji se stavljaju pred roditelje, ali svoje probleme trebaju odmaknuti od brige i skrbi za dijete. U konfliktnoj se situaciji trebaju odmaknuti i "ohladiti" te naknadnim razgovorom to riješiti, nikako u gorućim situacijama kao npr. kad nas roditelji nazovu na telefon i pitaju što da rade jer su im se upravo dvije srednjoškolke potukle oko odjeće prije škole. Savjetujemo im da se smire te razgovaraju s njima po povratku iz škole. Postoje situacije kad razgovor ne pomaže, ali mogu doći kod nas i mi ćemo im savjetovati drukčije, učinkovitije načine - kaže Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega.

- Roditeljima je to instant rješenje za smirivanje situacije nepoželjnog djetetovog ponašanja jer se prekid takvog ponašanja događa odmah. Roditelji ne izdvajaju dovoljno vremena za učenje roditeljskih vještina i u današnjim uvjetima materijalne ugroženosti ne stižu se baviti roditeljstvom već prepuštaju odgoj instinktu. Batina im je tu najlakše rješenje, ali poslovica "Batina je iz raja izašla" ne drži vodu - dodala je Mirjana Jugović te najavila Školu roditeljstva koja će biti organizirana i u Požegi.

Pozvala je roditelje da se za svaku vrstu pomoći obrate u Obiteljski centar čije su usluge besplatne.

- Ne znam više kako i što ću s njom. Ponaša se ovako ili onako. Ne znam što ću s njim, dovedite ga vi jer ne želim već treći vikend dolaziti po njega - znaju nam, primjerice, reći roditelji čiju djecu vikendom dežurni timovi Centra za socijalnu skrb i Obiteljskog centra zateknu u gradu nakon dozvoljenog vremena. I s jednima i s drugima u takvim slučajevima treba raditi - zaključuje Martina Vlašić.

Letak tiskan u povodu Međunarodnog dana djeteta podijelit će u školama i vrtićima te na adrese udomitelja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI