Nema novca za knjige: ¨Morat ću djecu ispisati iz škole¨

Nevenka Vuzem nema za knjige svojoj djeci
(FOTO: Lidija Galić)

01.09.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 21219

"Ako ne budem djeci mogla kupiti knjige i platiti prijevoz, morat ću ih ispisati iz škole", počinje svoju priču Nevenka Vuzem, majka četvero djece, iz Ruševa pored Čaglina.

- Josipa ide u četvrti razred, hotelijersko-turistički smjer, Mirna će sad u prvi srednje, a blizanci Stjepan i Karolina od jeseni će u osmi razred. Dosadašnjih smo godina nabavljali polovne knjige i nekako sam uspijevala izgurati. Sad su sve knjige nove, koštaju oko šest tisuća kuna, a novca nemam - nastavlja Nevenka.

Samohrana je majka i već godinama se, tvrdi, s bivšim suprugom nateže po sudovima oko alimentacije. Unatoč tome što je u travnju završila za njegovateljicu, posla nema. Trenutačno radi mjesec dana na zamjeni kao čistačica četiri sata dnevno u čaglinskoj školi, ali i taj će novac otići za ovrhu HRT-u za pretplatu koju nema otkud plaćati.


- Ostala sam i bez 2.650 kuna socijalne pomoći jer na sebi imam auto. To je stari kadett kojem u rujnu izlazi registracija, a ne može proći ni tehnički pregled. Pokraj četvero djece auto mi je potreban. Treba ih, ako ništa drugo, voziti liječniku. Imam samo 2.200 kuna dječjeg doplatka, plaćam 300 kuna stan u Čaglinu, plus režije. Ako poskupi školski prijevoz, morat ću djecu ispisati iz škole jer, jednostavno, novca nemam - očajna je Nevenka.


Dodaje da je najstarija kćer ostvarila pravo na stipendiju jer je bivši suprug hrvatski branitelj, no stipendija još nije uplaćena i moguće je da će to biti tek u prosincu. Pravo na besplatne knjige nemaju.

Kakva - takva utjeha joj je to što su joj u školi rekli da prvih mjesec dana djeca mogu biti bez školskih knjiga. Nada se da će dotad nešto riješiti.

Apelira na institucije da joj pomognu jer će u protivnom njezina djeca, svjesni situacije u kojoj se nalaze, morati prekinuti školovanje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI