Tri projekta mobilnosti, a škola će dobiti i dizalicu topline

Zoran Galić, Denis Smojvir i Goran Grgić
(FOTO: Mario Nakić)

11.09.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 8827

Tehnička škola u Požegi i ove je školske godine kandidirala više projekata za fondove Europske unije. Kandidirali su tri vlastita projekta i još u dva projekta su bili partneri drugim nositeljima. Njihovi projekti mobilnosti za nastavnike i učenike su odobreni te će biti realizirani tijekom ove i sljedećih školskih godina.

Zoran Galić, v.d. ravnatelj Tehničke škole pojasnio je pojedinosti o projektu mobilnosti nastavnika. Troje nastavnika Tehničke škole uz predstavnike njezinih partnerskih tvrtki Color emajl i Unius boravit će u Portugalu. Od 29. rujna do 6. listopada posjetit će nekoliko tvornica i obrazovnih institucija. Vrijednost projekta je oko 7,5 tisuća eura. Projekti mobilnosti učenika odnose se na putovanje i stjecanje iskustva učenika u Sloveniji i bilateralna mobilnost u suradnji s jednom talijanskom strukovnom školom, u kojoj će učenici iz Požege i talijanskog gradića Barletta izmijeniti iskustva.

Voditelj projekta mobilnosti za učenike koji će putovati u listopadu u Sloveniju Denis Smojvir pojasnio je kako je za ovaj projekt odobreno oko 23 tisuće eura, a sudjelovat će 16 učenika.


Projekt bilateralnog partnerstva vodi Goran Grgić, koji je objasnio kako se radi o višegodišnjem projektu u kojem će skupina učenika Tehničke škole svake godine boraviti dva tjedna u Italiji, a njihovi će učenici boraviti u Požegi. Učenici će predstaviti svoj kraj, učiti raditi multimedijalne prezentacije i nove internetske tehnologije. Pritom će talijanski učenici učiti hrvatski, a hrvatski učenici će učiti talijanski jezik. Za provedbu projekta odobreno je 22 tisuće eura.


Ravnatelj Galić je na konferenciji za medije javnosti iznio i podatke o projektu dizalice topline tlo-voda kojem je u sklopu IPA programa nositelj Fakultet strojarstva i brodogradnje, a Tehnička škola je jedan od pet suradnika u Hrvatskoj.

- U sklopu ovog projekta dobit ćemo strojeve i dizalicu pomoću koje ćemo iz dubine zemlje povlačiti unutarnju temperaturu i koristiti je zimi za grijanje, a ljeti za hlađenje jedne od naših učionica. Kroz bušotinu promjera 150 milimetara i dubine 100 će prolaziti sonda koja će biti direktno spojena s našom učionicom. Vrijednost opreme iznosi oko 150.000 kuna, a bit ćemo otvoreni za ispitivanje temperature i ovog načina energetski učinkovitog grijanja i hlađenja prema široj zajednici - najavljuje Galić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI