09.07.2015.
Lidija Galić
Pregleda: 7957
Dinko Zima, v.d. dekana Veleučilišta u Požegi
(FOTO: Lidija Galić)
Rural–Eno–Gastro (REG): Stručno obrazovanje u funkciji održivog razvoja novi je projekt požeškog Veleučilišta koji, s ciljem unapređivanja kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Vrijednost projekta je oko 920 tisuća kuna od kojih su 870 tisuća kuna bespovratna sredstva.
- Cilj je promijeniti ishode učenja na nivou samih programa i kolegija na biotehničkim znanostima, odnosno Prehrambenoj tehnologiji i Vinogradarstvu, vinarstvu i voćarstvu. Projekt je usmjeren podizanju kvalitete nastave, a u njega je uključeno sedam profesora s požeškog i dva s brodskog Veleučilišta te 30 studenata. Svi će oni proći edukaciju o ishodima učenja te sljubljivanju hrane i vina – pojasnio je v.d. dekana Dinko Zima na početnoj konferenciji projekta održanoj u klijeti Veleučilišta u Podgorju.
Oko 200 tisuća kuna namijenjeno je za kupovinu informatičke opreme za e-učionicu koju će studenti koristiti i nakon same provedbe projekta, a predviđena je i kupovina laboratorijske opreme za mikrobiološka istraživanja na ova dva studija.
- Izradit će se i mobilna aplikacija koja će studentima omogućiti prijavu ispita te informiranje studenata putem kratkih poruka. U sklopu učionice studenti će imati mogućnost kontaktirati s nastavnicima putem video-linka. Prateći nove tehnologije kvaliteta nastave na Veleučilištu značajno će se podići, a dobit ćemo i povratne informacije od poduzetnika gdje promijeniti biotehničke studije i integrirati u njih teme ruralnog razvoja i enogastronomije – pojasnio je Berislav Andrlić, v.d. prodekana za razvoj.
Projekt je počeo 18. lipnja i trajat će 15 mjeseci. Provodi se u suradnji s Veleučilištem iz Slavonskog Broda čiji je dekan Josip Jukić potpisao danas Sporazum o suradnji s požeškim dekanom. Ovo je četvrti EU projekt koji se uspješno provodi na Veleučilištu u Požegi.