U požeškoj županiji tisuće ljudi manje nego 2001.

Na Trgu Sv. Trojstva teško ćete pronaći parkirno mjesto
(FOTO: Vjeran Blašković)

11.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 9161

Rezultati popisa stanovništva, koji će biti objavljeni 30. lipnja, samo će konkretizirati dugogodišnji problem depopulacije stanovništva u Požeško-slavonskoj županiji. Prema neslužbenim saznanjima 034portala, požeška će županija brojati oko 5 tisuća stanovnika manje nego prije 10 godina, što znači da će ovdašnja populacija pasti ispod 80 tisuća.

Evidentna depopulacija

- Evidentno je da će rezultati pokazati depopulaciju naše županije, kao i velikog dijela Hrvatske. Dovoljno je pratiti svake godine upise u osnovne škole, sve je manje djece. Razlozi tomu su složeni. Danas je sve manje obitelji s više djece, trendovi su takvi i gospodarska situacija. Moja su predviđanja da će biti nekoliko tisuća stanovnika manje nego prije 10 godina, potvrdio je dožupan Ferdinand Troha za 034portal.


Međutim, depopulacija nije razmjerna u svim dijelovima županije.
Načelnik općine Kaptol Mile Pavičić je na Vino-kapu rekao kako stanovnika u toj općini sada ima manje nego na prošlom popisu. Neslužbeno saznajemo kako se radi o 500-tinjak žitelja manje. Na pleterničkom području bit će također zabilježen pad, i do 1.000 stanovnika.


- Predviđao sam rast, ali sad se bojim da će nas na području općine Velika ipak biti manje nego na prošlom popisu, rekao je Vlado Boban, načelnik Velike za 034portal. U Velikoj je, prema neslužbenim saznanjima, oko 150 stanovnika manje nego 2001. godine.

Slična je situacija u drugim ruralnim područjima, kao što su Čaglin, Jakšić i Kutjevo.

Samo Brestovac raste?

Uz Požegu kao središte županije, samo bi općina Brestovac mogla zabilježiti blagi porast broja stanovnika. Izgleda da je u ovom slučaju status područja od posebne državne skrbi urodio plodom pa su mnogi selili i gradili kuće u Završju, Nurkovcu i Brestovcu jer im se pritom nudio cijeli niz pogodnosti.

- Ako službeni rezultati budu pokazali barem da se zadržao jednak broj stanovnika, i to bi za mene bila lijepa vijest, rekao je Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI