Najuspješnija maturantica iz engleskog ipak više voli medicinu

Ana Zec
(FOTO: Mario Barać)

19.07.2013. | Mario Barać
Pregleda: 12892

Nedavno objavljeni rezultati državnih matura srednjoškolaca iz Požeško-slavonske županije prilično su poražavajući, ali među njima ima i svijetlih primjera. Jedna od njih je 18-godišnja Lipičanka Ana Zec, maturantica Srednje škole Pakrac, smjer medicinska sestra.

Trinaesta u Hrvatskoj

Ona je s 97-postotnom točnošću riješila test iz engleskog jezika – osnovna razina, što je najbolji rezultat u županiji i 13. rezultat u Hrvatskoj, u konkurenciji 14.000 učenika koji su pristupili ovom ispitu.


- Najteži dio ispita je bio drugi dio gdje smo morali slušati, a imali smo malo vremena i tu sam napravila jedine dvije pogreške koje sam imala na ispitu koji je, kada sve zbrojim i oduzmem, bio vrlo lagan. Priprema za ispit je bila odlično i kvalitetno organizirana. Moja prednost je što mi je engleski jednostavno ušao u uho pa mi je u nekim situacijama čak razumljiviji i lakši nego hrvatski, priznaje Ana koja je s odličnim uspjehom završila 4. razred. Sada planira odraditi godinu dana stažiranja, a potom namjerava u Osijeku upisati trogodišnji studij sestrinstva. Za razliku od mnogim mladih koji su u njezinim godinama i dalje neodlučni, Ana točno zna što želi raditi u životu.


– Po završetku studija namjera mi je položiti još nekoliko stručnih ispita i postati profesorica strukovnih predmeta u medicinskoj školi, ističe Ana koja uz engleski govori i talijanski jezik.

Velike zasluge profesorice

Nakon prva dva razreda osnovne škole koje je završila u Pakracu, ostatak osnovnoškolskog obrazovanja obavila je u Lipiku gdje joj je osnove engleskog jezika dala učiteljica Jadranka Šimunović Katunar, da bi u srednjoj, kako sama Ana ističe, njezino znanje do savršenstva izbrusila profesorica Zvjezdana Šteković.

– Uspjeh na ispitu iz engleskog u velikoj mjeri je i zasluga profesorice Šteković, priznaje Ana kojoj engleski nije bio među najdražim predmetima tijekom školovanja. Ističe da su joj posebno zanimljivi bili strukovni predmeti: zdravstvena njega, anatomija i pedijatrija. Uz odličan iz engleskog, Ana je na državnoj maturi iz hrvatskog zaradila četvorku (kaže, malo je nedostajalo za 5), matematika je bila dobra što, s obzirom da nije ljubitelj ovog predmeta, ocjenjuje odličnim, dok s biologijom nije zadovoljna i ispit će ponoviti na jesenskom roku.

– Nisam se dovoljno dobro pripremila za biologiju i odlučila sam ocjenu ispraviti na jesenskom roku, a s pripremam za ispit sam već počela, dodaje Ana, najstarije dijete u obitelji Sanje i Željka Zeca.

Odgovorna i poslušna

Mama Sanja tvrdi kako su i ostala njena djeca, 13-godišnji Luka i 11-godišnja Lucija, vrlo nadareni za engleski jezik.

- Ana je najstarija, samim time i najodgovornija, ali i najposlušnija. Često mi pomaže u kućanskim poslovima, voli kuhati, posebno peći kolače, a specijalitet je njezin kolač „Fanta“, nije mama Sanja štedjela riječi hvale za Anu, dodavši kako je cijela obitelj ponosna na njezin uspjeh.

Knjiga važnija od računala i televizora

Od hobija Ana ističe čitanje koje jako voli pa kaže da joj je knjiga važnija od računala i televizora. Povremeno ode u vožnju biciklom ili na rolanje, neizostavna su i druženja s prijateljicama i izlasci s dečkom Zlatkom.

– I meni i mojim prijateljima nedostaje više događanja upravo za mlade ljude, posebno u zimsko vrijeme. Veselim se Streetballu jer čujem da će ove godine biti posebno zanimljiv i bogat program i koncertima, rekla je Ana.

Ostanak ovisi o poslu

Na pitanje je li njena budućnost vezana uz Pakrac i Lipik, odgovara: - Kao i kod većine mladih, tako i kod mene sve ovisi o poslu. Bilo bi idealno kada bih mogla raditi u Pakracu kao profesorica strukovnih predmeta u medicinskoj školi, zaključuje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI