>
Pozega
3 srp.
33°C
4 srp.
35°C
5 srp.
30°C
6 srp.
33°C
7 srp.
32°C
8 srp.
27°C
9 srp.
24°C
>
Pozega
3 srp.
33°C
4 srp.
35°C
5 srp.
30°C
6 srp.
33°C
7 srp.
32°C
8 srp.
27°C
9 srp.
24°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Iz jednog lonca: Recept za složenac od riže i piletine zbog kojeg nećete morati prati hrpu suđa

FOTO: Shutterstock

5.7.2023. | 08:52 | Punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: Punkufer,dnevnik.hr
Pregleda: 2151

Maqloubeh,jelo koje doslovnom prijevodu znači „naopako“,palestinski je specijalitet koji se priprema u posebnim prilikama. Iako postoji više varijacija na temu, u osnovi se radi od piletine, riže, patlidžana, cvjetače i nerijetko krumpira. No popularni su i recepti s janjetinom, kao i drugim povrćem, ovisno o kraju u kojem se priprema.

Pod drugim nazivima, složenac od riže, mesa i povrća koji izgleda poput kakve slane torte,možemo naći i u Libanonu, Siriji i Jordanu.Karakterističan izgled jela dobiva se tako da se složenac nakon pečenja preokrene, prilikom čega treba biti oprezan s vrućom posudom kako biste spriječili nezgode u kuhinji.

Sastojci za naopaki složenac:


500 g otkoštenih pilećih zabataka


3 glavice luka

1/2 žličice pimenta

3 žličice baharat mješavine začina

1 žličica sumaka sitno naribana korica

2 limuna

400 g cherry rajčica

400 g basmati riže

750 ml pilećeg temeljca peršin za ukrašavanje

Priprema složenca: Rižu namočite u vodi deset minuta pa procijedite. Luk nasjeckajte na tanke ploške. Zagrijte 1/3 šalice (80 ml) ulja u velikom loncu. Dodajte luk i posolite pa kuhajte uz miješanje 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i lagano se karamelizira. Izvadite ga šupljikavom žlicom u posudu. U lonac dodajte piletinu, začine i koricu limuna pa pržite uz miješanje 3-4 minute. Premjestite piletinu u zdjelu s lukom. Dodajte rajčice u lonac i ulijte žlicu ulja. Rasporedite polovicu riže, zatim dodajte mješavinu piletine i luka. Dodajte preostalu rižu, pileći temeljac i pustite da prokuha. Smanjite vatru na najnižu i poklopite. Kuhajte 30 minuta, isključite vatru i pustite da se kuha na pari, pokriveno, 10 minuta ili dok riža ne postane rahla i kuhana s lagano karameliziranom koricom na dnu. Prema želji poslužite tako da lonac oprezno okrenete na veliki tanjur ili pladanj i posipajte sjeckanim peršinom.

(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Planirate li ove godine na godišnji odmor na more?
1. Ne, ne planiram - 36,77%
2. Da, planiram - 33,84%
3. Ne znam - 29,39%
Ukupno glasova: 786
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI