Milleram torta
(FOTO: Nataša Pralica)
Možda ste je radili sami, a možda se na vašem tanjuru našla na nekim proslavama. U svakom slučaju, Mileram torta jedna je od onih koja oduševljava, a ako ste i sami planirali iznenaditi vaše najdraže ovom slasticom, u nastavku vam donosimo recept Nataše Pralice.
Na svom blogu Nataša je objavila recept za Mileram tortu sa šumskim voćem, a kao njezinu veliku prednost istaknula je činjenicu da se pripremljene smjese odmah spoje i zajedno peku pa nakon hlađenja morate samo staviti preljev i torta je gotova.
Evo i recepta.
Mileram torta - sastojci:
TIJESTO:
250 grama brašna
100 grama šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
80 grama margarina ili maslaca
1 jaje
KREMA:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
200 grama šećera
800 grama milerama
OSTALO:
koristite voće po želji (Nataša je koristila 500 grama smrznutog šumskog voća koje nije odmrzavala)
1 preljev za tortu
malo šlaga za dekoraciju
po želji voćkice za dekoraciju sa šlagom
Mileram torta - priprema:
U posudu stavite brašno pomiješano sa praškom za pecivo, šećer, vanilin šećer, omekšani margarin i jaje te sve zajedno izmijesite. Nije potrebno stavljati u hladnjak.
Tijesto razvaljajte na masnom papiru. Tijesto prenesite u kalup (26 cm) koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili (i dno i bočne stranice). Pažljivo postavite tijesto, ali ako negdje i pukne lako ćete ga popraviti prstima. Višak koji ostane viriti iznad obruča odrežite.
Puding i šećer umutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati. U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljeni puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gusto. Čim skinete s vatre dodajte mileram i sjedinite. Smjesu odmah izlijte u pripremljeni kalup s tijestom.
Odmah možete složiti i željeno voće.
Tortu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 70 minuta. Tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te pripremite preljev kako je opisano na poleđini vrećice. Odmah ga možete preliti preko torte i zatim je staviti u hladnjak.
Tortu ostavite u hladnjaku preko noći, a idući dan polako pomoću noža odvojite bočne stranice obruča.
Pomoću što veće lopatice za kolače prenesite tortu na pladanj. Napravite to polako i neće pucati.
izvor: zadovoljna.hr