Lisnato punjeno gljivama
(FOTO: Shutterstock)
Lisnato tijesto može se napuniti različitim namirnicama. U Hrvatskoj su popularne kombinacije sa šunkom i sirom ili različitim vrstama mesa, no ukusno jelo može se složiti i s namirnicama biljnog porijekla.
Lisnato tijesto napunite kombinacijom gljiva i kuhane leće te ispecite u pećnici, pa poslužite za ručak uz pire od krumpira neki drugi prilog po želji.
Poigrajte se i začinima – mi vam predlažemo timijan, origano i muškatni oraščić, no poslužiti se možete i brojnim drugim okusima.
Lisnato tijesto možete napraviti sami, kao i samostalno skuhati leću. No ako želite ovo jelo napraviti u najkraćem mogućem roku – poslužite se kupovnim tijestom iz trgovine, te lećom iz konzerve.
Sastojci:
paket lisnatog tijesta
300 g kuhane leće
250 g šampinjona
200 g špinata
100 g mrkve
90 g oraha nasjeckanih
4-5 češnja češnjaka
1 luk
1 čajna žličica timijana
1 čajna žličica origana
¼ čajne žličice muškatnog oraščića
biljno ulje
sol i papar po želji
Priprema:
Odmrznite lisnato tijesto. U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk i mrkve. Pirjajte oko pet do sedam minuta dok ne omekšaju.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko jedne minute. Dodajte usitnjene orahe i pirjajte sve zajedno oko dvije do tri minute. Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte oko pet minuta. Posolite i popaprite po želji.
Dodajte kuhanu leće, špinat i začine i pirjajte sve zajedno još par minuta. Lisnato tijesto razvucite.
Dobivenu smjesu od gljiva i leće stavite na lisnato tijesto i sve zajedno zarolajte. Utisnite vrhove, a vrh premažite s malo ulja.
Stavite peći pitu od lisnatog tijesta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 35 minuta. Ohladite prije rezanje i posluživanja. Dobar tek!
izvor: Pun kufer