Ljepljiva, sočna svinjetina: Recept za prefino meso koje Kinezi jedu s kuhanom rižom


(FOTO: Shutterstock)

20.6.2022. | 09:27 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1768

Prženi komadići svinjetine sa slatkim umakom na bazi naranče popularna su kombinacija okusa u Kini, a koja se najčešće poslužuje uz kuhanu rižu za ručak ili večeru.

Ako želite hrskavo meso, 
posipajte ga s kukuruznim brašnom prije nego što ga ispečete u vrućem ulju u woku.

Nakon toga meso sljubite s umakom koji ćete pripremiti od pilećeg temeljca, narančina soka i marmelade.

Sastojci za ljepljivu svinjetinu:
2 svinjska kotleta bez kostiju
2 zvjezdasta anisa
2 češnja češnjaka
1 mladi luk
1 štapić cimeta
komadić đumbira veličine pola palca
biljno ulje
listići korijandera za posluživanje


Sastojci za marinadu:
4 žlice kukuruznog brašna
1 žlica rižina vina
1 čajna žličica ulja sezama
½ čajne žličice soli
½ čajne žličice kineske mješavine 5 začina
¼ čajne žličice šećera


Sastojci za umak:
100 ml soka od naranče
100 ml pilećeg temeljca
2 žlice umaka od soje
1 žlica marmelade od naranče
1 žlica rižina octa
1 žlica kečapa

Priprema kineske svinjetine u umaku od naranče:
- Pomiješajte sastojke za marinadu – rižino vino, ulje sezama, sol, kinesku mješavinu 5 začina i šećer i stavite u veću zdjelu.
- Narežite meso na komadiće veličine tri do četiri centimetara i stavite u zdjelu s marinadom. Dobro utisnite marinadu u meso. Na kraju dodajte kukuruzno brašno i posipajte ga po mesu.
- U manjoj zdjelici pomiješajte sastojke za umak – pileći temeljac, sok od naranče, umak od soje, marmeladu, rižin ocat i kečap i stavite sa strane.
- U woku zagrijte ulje na 180 Celzijevih stupnjeva, pa ne njemu ispržite komadiće marinirane svinjetine. Pecite meso oko četiri do pet minuta dok ne postane hrskavo i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.Izvadite meso iz woka i stavite na papir za upijanje masnoće.
- U woku prepržite i nasjeckani češnjak, mladi luk i đumbir u trajanju od 30 do 60 sekundi. Nakon toga dodajte anis i cimet i podlijte sve zajedno s pripremljenim umakom.
- Ako vam je u woku ostalo mnogo ulja od prženja svinjetine, dio izlijte prije nego što stavite začine i umak.
- Kad umak zavrije u wok vratite i pečenu svinjetinu, dobro promiješajte i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute da se okusi sljube.Poslužite toplo s kuhanom rižom. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)

 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Planirate li ove godine na godišnji odmor na more?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI