Ljepljiva, sočna svinjetina: Recept za prefino meso koje Kinezi jedu s kuhanom rižom


(FOTO: Shutterstock)

20.6.2022. | 09:27 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1744

Prženi komadići svinjetine sa slatkim umakom na bazi naranče popularna su kombinacija okusa u Kini, a koja se najčešće poslužuje uz kuhanu rižu za ručak ili večeru.

Ako želite hrskavo meso, 
posipajte ga s kukuruznim brašnom prije nego što ga ispečete u vrućem ulju u woku.

Nakon toga meso sljubite s umakom koji ćete pripremiti od pilećeg temeljca, narančina soka i marmelade.

Sastojci za ljepljivu svinjetinu:
2 svinjska kotleta bez kostiju
2 zvjezdasta anisa
2 češnja češnjaka
1 mladi luk
1 štapić cimeta
komadić đumbira veličine pola palca
biljno ulje
listići korijandera za posluživanje


Sastojci za marinadu:
4 žlice kukuruznog brašna
1 žlica rižina vina
1 čajna žličica ulja sezama
½ čajne žličice soli
½ čajne žličice kineske mješavine 5 začina
¼ čajne žličice šećera


Sastojci za umak:
100 ml soka od naranče
100 ml pilećeg temeljca
2 žlice umaka od soje
1 žlica marmelade od naranče
1 žlica rižina octa
1 žlica kečapa

Priprema kineske svinjetine u umaku od naranče:
- Pomiješajte sastojke za marinadu – rižino vino, ulje sezama, sol, kinesku mješavinu 5 začina i šećer i stavite u veću zdjelu.
- Narežite meso na komadiće veličine tri do četiri centimetara i stavite u zdjelu s marinadom. Dobro utisnite marinadu u meso. Na kraju dodajte kukuruzno brašno i posipajte ga po mesu.
- U manjoj zdjelici pomiješajte sastojke za umak – pileći temeljac, sok od naranče, umak od soje, marmeladu, rižin ocat i kečap i stavite sa strane.
- U woku zagrijte ulje na 180 Celzijevih stupnjeva, pa ne njemu ispržite komadiće marinirane svinjetine. Pecite meso oko četiri do pet minuta dok ne postane hrskavo i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.Izvadite meso iz woka i stavite na papir za upijanje masnoće.
- U woku prepržite i nasjeckani češnjak, mladi luk i đumbir u trajanju od 30 do 60 sekundi. Nakon toga dodajte anis i cimet i podlijte sve zajedno s pripremljenim umakom.
- Ako vam je u woku ostalo mnogo ulja od prženja svinjetine, dio izlijte prije nego što stavite začine i umak.
- Kad umak zavrije u wok vratite i pečenu svinjetinu, dobro promiješajte i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute da se okusi sljube.Poslužite toplo s kuhanom rižom. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)

 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI