Započela berba grožđa u vinogradu Poljoprivredne škole iz Požege

Berba grožđa
(FOTO: M.M.)

13.09.2017. | M.M.
Pregleda: 9028

Prije nekoliko dana Poljoprivredno prehrambena škola Požega krenula je u berbu grožđa, a danas je vrijedne učenike i profesore u vinogradu obišao i župan Tomašević s ostalim stručni suradnicima.




"Trenutno beremo graševinu koja je na površini od 1,13 hektara od čega je dio za školske potrebe, a dio za jednoga kupca.


U berbi sudjeluju dva razreda odnosno 2. i 3. razred Agroturističkog tehničara.


Kvaliteta grožđa ove godine je izvrsna gledajući slador i krupnoću grožđa pa je tako i kupac veoma zadovoljan.

Ukupna površina ovog vinograda je skoro 3 hektara ali nisu riješeni imovinsko pravni odnosni pa Poljoprivredno prehrambena škola je vlasnik samo 1,13 hektara." - rekla nam je Kristina Gajić voditeljica gospodarstva i profesorica na Poljoprivredno prehrambenoj školi




"Učenici više vole praktičnu nastavu nego teorijsku, osim berbe u vinogradu uskoro će krenuti i berba u voćnjaku.

Od ove godine imamo i vrtlarski praktikum odnosno 1000 presadnica batata, rajčice, paprike i drugoga, a s tim želimo da učenici vide preradu i finalizaciju proizvoda, a ne samo sadnju.




Ovdje u vinogradu smo obnovili nasad pinoa sivog dok je nasad graševine stariji i trebao bi izmjenu. Od sorti u vinogradu imamo graševinu, pino sivi, a ovaj dio crnog sortimenta je različit i služi za praktični dio učenika." - rekla nam je ravnateljica Marija Grgić




"Nekoliko godina unazad pričamo o kurikularnoj reformi, ali ne treba se tu ništa reći već treba doći i vidjeti na terenu s učenicima kako to ide, jer nama je namjera da naši učenici u srednjim školama moraju biti osposobljeni, obučeni i spremni za život nakon srednje škole.

Oni ne smiju učiti samo iz knjige i radi škole već obrnuto zbog sebe kako bi mogli biti nositelji svojih poljoprivrednih gospodarstava.

Danas smo u jednom "kabinetu" odnosno vinogradu gdje učenici uče od profesora i stručnih ljudi što se sve može i kako napraviti od grožđa.

Naša škola je izvrsna, bit će još i bolja kada završimo sve projekte koje smo započeli jer cilj nije i ne smije biti da škola zarađuje već da nauči i prenese svoje znanje na ove mlade ljude kako bi oni bili ti koji će doprinijeti razvoju Slavonije i gospodarstva." - rekao je župan Tomašević































Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI