Policijska ispomoć: ¨Hvatali smo ilegalne berače smilja i pomagali izgubljenim gostima¨

Dalibor Krip i Lana Kalan
(FOTO: Vjeran Blašković)

27.08.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 13663

Ljeto je pri kraju pa se u matične policijske postaje vraćaju i policajci koji su na moru bili u ispomoći kolegama. Policajka Lana Kalan iz Pleternice već je treću godinu bila u gradu Pagu, a policajac Dalibor Krip, također iz Pleternice, 45 dana bio je u Rovinju. Oni su se dobrovoljno javili na poziv za odlazak na ispomoć te tako dio vrućega ljeta radno proveli na moru.
 
- Već poznajem Pag jer tamo idem godinama. Najveći problem na Pagu je parkiranje u centru, a po noći narušavanje javnog reda i mira zbog obližnjih diskoteka. Dio zadaća odrađivala sam u civilnoj odjeći, recimo kad smo išli kao gosti u klub na plaži Zrće kako bismo vidjeli što se događa u diskoteci - priča policajka Lana Kalan. Prisjeća se kako su tijekom "Hide out" festivala kod jednog Britanca pronašli tablete extasyja te ga novčano kaznili.
 
Policajka Kalan koja se susretala i s ilegalnim sakupljačima smilja. - To je bio veliki problem, na snazi je zabrana branja smilja. Berači su dolazili po noći jer su zbog jake mjesečine vidjeli, a brali su smilje s korijenom i tako trajno uništavali tu biljku. Pred jutro bi smilje utovarili u kombije i onda odvozili. Policija je pronašla načine i redovito ih zaustavljala - ispričala je.
 
Njen kolega Dalibor Krip na motociklu je bio u ispomoći u Rovinju gdje se najčešće susretao s upitima turista o lokacijama hotela, raznih ureda i institucija. Ponekada bi turiste i otpratio do cilja jer je regulacija prometa tijekom ljeta izmijenjena i navigacijski uređaji ne pokazuju točne podatke.
 
- Ako uređaji nisu ažurirani ništa turistima ne vrijede. Ali nije samo to problem. Imao sam slučaj kada je jedan Nizozemac parkirao automobil i uputio se u razgledavanje grada. Pri tome se izgubio i nije mogao pronaći mjesto gdje je parkirao. Nakon niza pitanja kamo je išao i gdje je sve prolazio, uspješno smo pronašli automobil - prisjeća se Krip.
 
S turistima se sporazumijevao na engleskom jeziku, ali i kako je god mogao jer neki ne pričaju engleski jezik poput starijih turista iz Njemačke i Austrije. S mlađima je već lakše jer svi govore engleski, a kao one koji najmanje znaju jezike kaže da su gosti iz Italije.
 
- Za razliku od drugih ophodnji kada policajci idu u paru, moj motocikl i ja smo sami. Imao sam jedan radni dan za upoznavanje Rovinja i terena na kojemu ću raditi. Bilo je i teških dana i velikih nesreća, poput one kada je vlak naletio na teretni automobil - rekao je policajac Krip.
 
I našoj sugovornici i sugovorniku radno ljeto na ispomoći pružilo je, kako kažu, nova iskustva. Tamo su se susreli s prekršajima i kaznenim djelima s kojima se ne susreću u svojim matičnim policijskim postajama što im predstavlja značajno radno iskustvo.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI