U Zagrađu je fešta: ¨Nismo ni sanjali da će biti missica¨ (video)

Manda Štimac (u sredini) sa suprugom i djecom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

12.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 15408

"To je bio neopisiv doživljaj. Super sam sretna i zadovoljna, bilo mi je to veliko iznenađenje", kaže nam Zagrađanka Manda Štimac koja je osvojila lentu kao druga pratilja natjecanja za najuzorniju hrvatsku seosku ženu koje je održano jučer u Ivanskoj pokraj Bjelovara. U vrlo kratkom vremenu vijest se počela širiti pleterničkim krajem. Manda će danas imati cijeli dan posla s primanjem čestitara.

- Iz Zagrađa nas je išlo 15-ak, a s tamburašima oko 20. Došao nam je župan i bio je malo s nama. Bilo je jako lijepo, poslije smo imali predstavljanje stolova. Svaka žena je imala svoj stol i priču o imanju. Trebali ste doći da nas vidite. Osvojila sam lentu, puno cvijeća i suvenira. Nagrada mi je samo što sam bila tamo, i da nisam ništa osvojila bila mi je velika čast. U selu još nisu svi čuli da sam osvojila treće mjesto, ali čut će se - kaže Manda Štimac.

Nosila je izvornu graničarsku nošnju staru 100 godina, a štand naše predstavnice bio najposjećeniji jer barem Zagrađani znaju što je gostoljubivost. Manda je imala podršku cijele obitelji i brojnih prijatelja. Svi su ponosni.





- Ponosan sam na svoju suprugu. To je bio doživljaj za cijelu obitelj, jedno novo iskustvo koje nismo imali dosad prilike doživjeti. Bilo je prekrasno od dočeka do samog uređenja štandova. Pratio nas je tamburaški sastav Zlatna dolina. Bio je naš župan Alojz Tomašević, dožupan Troha sa suprugom i mladi pleternički dogradonačelnik, članovi obitelji i prijatelji. Svima im hvala! S nama su bile naše tri kćeri Katarina, Marija i Mateja. Sve skupa nas je bilo 22-oje na štandu koji je bio najposjećeniji. Imali sm prezentaciju domaće pečenke, kruha, suhomesnatih proizvoda, vina i rakije. Danas je već krenulo, od ranog jutra stižu čestitke, prijatelji i rodbina - kaže Mandin suprug Mirko.





- Kako ne bih bila ponosna na mamu? Nisam nikad sanjala da će mi mama biti "missica". Najviše mi se svidjela raznolikost, bilo je svakakvih nošnja i običaja sa svih strana. Mama me pokušavala naučiti nešto o tkanju, ali ne ide to meni, ja vam nema ruke za to. u našoj obitelji nema kutka zida koji ne odiše tradicijom, ja najviše pomažemo oko čišćenja i spremanja - ispričala nam je Katarina, jedno od petero Mandine i Mirkove djece.

Od Mande i Mirka doznajemo da se vodila prilična borba za prvo mjesto koje je na kraju ipak osvojila Ivana Jurić iz Đurića u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Više o ovoj zanimljivoj obitelji pogledajte u našem videoprilogu. Manda nam je pokazala svoju nošnju i tkalački stan, a Mirko kolekciju starih alata od kojih je dobar dio ostavština njegova djeda bačvara. Pokazali su nam i preteču modernih tableta koja nosi zapanjujuću sličnost s modernim uređajima.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI