¨Žena sam koja je tek u 40.godini prvi put zabila motiku u zemlju¨

Najuzornija seoska žena 2016.
(FOTO: 034 Portal/M.B.)

16.10.2016. | 034 Portal/M.B.
Pregleda: 13777

U Grabarju se sinoćodržavalo 17. tradicionalno biranje najuzornije seoske žene u Hrvatskoj jerupravo je prošlogodišnja pobjednica, Marija Ribičić iz Grabarja, dovela izbor uto kutjevačko selo. Organizator izbora je Savez Uzorne Hrvatske Seoske Žene uz suorganizatorePožeško slavonsku županiju i domaćina, Grad Kutjevo.



Među natjecateljicama izIstre, Splita, Vrbovca, Dalmacije, Vukovara, Siska, Krapine, Karlovca,Žumberka, Bjelovara i Slavonskog broda našla se i natjecateljica Marina Lukićiz Drage kod Velike koja je predstavljala našu županiju.





Sveukupno se biralo između 15 vrlotalentiranih žena, supruga, majki te "majstorica svog zanata". Sve one su naizbor došle iz istog razloga; uzorne su i vrijedne te cijenjene u svome selu.Neke se bave poljoprivredom, neke u vlasnice OPG-a, neke se bave stočarstvom,povrtlarstvom, voćarstvom, vinogradarstvom, izradom narodnih nošnji te sučlanice KUD-ova i mnogim drugimzanimanjima, no jedna stvar im je svima zajednička; sve su iznimne domaćice,kuharice i slastičarke. Osim stručnom žiriju, kandidatkinje su svoje talente imale prilikupokazati i brojnim posjetiteljima izbora.



Nakon dužeg vijećanja,žiri koji se sastojao od brojnih predstavnika županija, udruga i sponzora,donio je odluku da je Najuzornija seoska žena 2016. godine Tamara KrklecČvangić iz Brodaraca u Karlovačkoj županiji. Ova udana majka dvoje djecevlasnica je obrta koji se bavi izradom narodnih nošnji te restauracijomistih. Tamara za sebe kaže da nijetradicionalna seoska žena jer je tek u 40. godini života došla živjeti na seloi prvi put se upoznala sa seoskim obavezama.

-"Najuzorniju seosku ženukrasi rad, jer on stoji iza svega. Ovo je velika odgovornost i osjećam seneopisivo. Nisam ovo očekivala jer sam dijete koje je odraslo u gradu. Prvi putsam u četrdesetoj godini zabila motiku u zemlju što je jako malo iskustva sobzirom na sve ove žene koje su se natjecale. Volim tradiciju i trudim sesačuvati ju za budućnost." –rekla je najuzornija hrvatska seoska žena u 2016. godini,Tamara Krklec Čvangić.



Prvom pratiljom prozvanaje Marina Dobošić iz Žabnice u općini Farkaševac, rođena Požežanka, majka dvojedjece koja sa suprugom i njegovim roditeljima živi i radi na vlastitom imanju.Obitelj se bavi uzgojem tikvi golica i njihovom preradom u bučino ulje. OPGDobošić, čija nositeljica je Marina, godišnje proizvede oko 12 000 litarabučinog ulja.



Aleksanda Pekica izŠtokovaca iz Istarske županije ponijela je laskavu titulu druge pratilje. Majkaje dvoje djece te zajedno sa suprugom vodi OPG na kojem uzgajaju lavandu naukupno četiri hektara zemlje. Osim lavande, Aleksandra na svom imanju uzgaja idomaće životinje od kojih proizvodi sir, skutu, suhomesnate proizvode i ostalo.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI