Možemo li se zaraziti koronavirusom preko hrane?

14.11.2020. | 16:53

zagreb.info
IZVOR: zagreb.info

Pregleda: 4102

VEZANO

Tijekom listopada moguća cijepljenja bez naručivanja diljem Požeško-slavonske županije
PSŽ: I dalje velik udio novopozitivnih na broj testiranih osoba, od jučer njih 28
PSŽ: Od jučer čak 41 novopozitivna osoba, šest pacijenata hospitalizirano
U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 244 slučajeva zaraze korona virusom
I PREŠLI SMO 200: Na posljednjem testiranju obrađeno je 159 uzorka, od kojih je 24 pozitivnih
Požežanin Ivan Antunović koronu prebolio čak tri puta
PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 211 uzorka, od kojih je 25 pozitivnih
Od prošlog tjedna vrijede nova pravila za posjete u požeškoj bolnici
BROJKE SVE VIŠE: Od jučer 17 novopozitivnih osoba, ukupno PSŽ ima 97 aktivnih slučajeva
Evo gdje ćete se sve u Požeško-slavonskoj županiji moći cijepiti tijekom rujna

NOVO

Mladić skočio u Orahovačko jezero, poginuo je
IZVJEŠĆE SOA-E ‘Hrvatska na udaru sve većih opasnosti iz okruženja. Ovo su najozbiljnije…’
Potrebna je pomoć za obnovu: Požar teško oštetio garažni prostor DVD-a Brestovac
Noćni život u Požegi 19.07.2025.
Prljavo kazalište u Grabriku: Fotografije iz arhive ’Foto Žeca’ vraćaju nas u nezaboravne trenutke
Severina se vraća na Novogradiško glazbeno Ljeto: Kreću pripreme za glazbeni spektakl
Dodjelom diploma i demonstracijom stečenih znanja završila Škola plivanja Požeškog športskog saveza i Grada Požege 2025
U prometnoj nesreći u Branešcima teško ozlijeđen motociklist
Dan kad je nebo potamnilo, a priroda pokazala svoju snagu: Dvije godine od katastrofalnog nevremena koje je pogodilo požeški i pleternički kraj
Subotnja šetnja Požegom, 19.07.2025.

FOTO: Autor/Izvor Getty images

14.11.2020. | 16:53 | zagreb.info
IZVOR: zagreb.info
Pregleda: 4102

Već je zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom u tvornicama za preradu mesa i pakiranje hrane, zbog čega se počelo istraživati može li se koronavirus prenositi i hranom

Prema informacijama koje su do sada dostupne, čini se da tome nije tako. Prema Ujedinjenom udruženju svježih proizvoda, nema dokaza da svježi proizvodi ili hrana općenito sudjeluju u prijenosu covida-19.

BenChapman, profesor koji predaje sigurnost hrane, objasnio je da se koronavirus ne ponaša kao patogeni koji se prenose hranom poput E.coli. Osim toga, koronavirus se fokusira na respiratorni sustav pa čak i ako pojedete nešto što je kontaminirano kihanjem ili kašljem zaražene osobe, to ne bi utjecalo na pluća.


“Većina hrane koju jedemo odmah završi u našim crijevima, nakon čega se u želucu miješa s raznim kiselinama. Ovaj virus ne ostaje posebno zarazan kada je u želucu”, objasnio je Chapman za North Carolina Health News.


Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je bliski kontakt i dalje glavni način prijenosa covida-19, a u službenim smjernicama navode da je zaraza putem kontakta s kontaminiranim površinama rijetka.

 

“Respiratorne kapljice također mogu pasti na predmete i površine. Moguće je da osoba može dobiti covid-19 dodirivanjem kontaminirane površine, a zatim dodirivanjem usta, nosa ili očiju”, navodi CDC te dodaje da ovo ipak nije uobičajeni način prijenosa virusa.

Stručnjaci kažu da ako potrošači slijede sigurnosne mjere kao što je pranje proizvoda i kuhanje na određenim temperaturama, nema razloga za brigu.

 

(Izvor: Zagreb.info)




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Planirate li ove godine na godišnji odmor na more?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI