>
Pozega
6 lip.
30°C
7 lip.
31°C
8 lip.
33°C
9 lip.
24°C
10 lip.
25°C
11 lip.
27°C
12 lip.
26°C
>
Pozega
6 lip.
30°C
7 lip.
31°C
8 lip.
33°C
9 lip.
24°C
10 lip.
25°C
11 lip.
27°C
12 lip.
26°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Najbolje na svijetu? Recept za arapske palačinke s kremom od sira

FOTO: Getty Images

26.10.2020. | 13:05 | Punkufer.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2374

Meke i sočne palačinke punjene kremom od sira i vanilije s usitnjenim, hrskavim pistacijama arapski je specijalitet koji se našao na listi najboljih slastica na svijetu...

Na listi 50 najboljih slastica na svijetu američkog CNN-a našli su se deserti poput turske baklave, austrijske štrudle od jabuke i njemačke „schwarzwaldice“, kao i arapski katayef ili qatayef kojeg je najlakše opisati kao male palačinke punjene kremom od sira, suhim voćem i orašastim plodovima, često uz dodatak ružine vodice i cimeta.

Slatka i mirisna ružina vodica destilat je ružinih latica, no možete je i izostaviti ili je zamijeniti kakvim slatkim sirupom ili medom.


Varijacija na temu arapskih palačinki ima puno – razlijuju se u veličini, nadjevima, kao i načinu pripreme – nakon punjenja mogu se odmah poslužiti, ili pak ispržiti u ulju ili ispeći.


Sastojci za qatayef asafiri


1 šalica brašna
1 šalica semoline ili griza
2 žlice šećera
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice instant suhog kvasca
¼ žličice soli
2 i 1/2 šalice tople vode
1/4 šalice mljevenih pistacija
Med prema želji

Ashta

1 žlica semoline ili griza
1,5 žlice škrobnog brašna
1 šalica mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice mascarponea
1/2 šalice tosta ili kruha bez kore narezanog na kockice

Priprema:

1. U posudu stavite suhe sastojke za arapske palačinke pa dodajte vodu i promiješajte, poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Tijesto bi trebalo biti rjeđe od onog za naše palačinke.

2. Pripremite Ashtu. Pomiješajte griz ili semolinu, škrobno brašno i 1/4 šalice mlijeka i vaniliju. Zagrijte na štednjaku dodajući ostatak mlijeka miješajući dok ne postane gusto i pjenasto. Zatim dodajte mascarpone i dobro promiješajte dok se ne sjedini pa ubacite kockice kruha i pustite da se ohladi.

3. Zagrijte tavu pa ulijte 2 žlice smjese za palačinke. Pecite dok se ne pojave mjehurići, a rubovi mogu odvojiti. Palačinke ne treba okretati, dovoljno ih je peći samo s jedne strane.

4. U svaku palačinku stavite oko žlice smjese od sira, spojite rubove i uvaljajte ih u usitnjene pistacije. Prema želji prelijte medom.

Izvor:punkufer.dnevnik.hr




VIŠE NA TEMU:
RECEPT
PALAČINKE
ARAPSKE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI