FOTO: Getty Images
Meke i sočne palačinke punjene kremom od sira i vanilije s usitnjenim, hrskavim pistacijama arapski je specijalitet koji se našao na listi najboljih slastica na svijetu...
Na listi 50 najboljih slastica na svijetu američkog CNN-a našli su se deserti poput turske baklave, austrijske štrudle od jabuke i njemačke „schwarzwaldice“, kao i arapski katayef ili qatayef kojeg je najlakše opisati kao male palačinke punjene kremom od sira, suhim voćem i orašastim plodovima, često uz dodatak ružine vodice i cimeta.
Slatka i mirisna ružina vodica destilat je ružinih latica, no možete je i izostaviti ili je zamijeniti kakvim slatkim sirupom ili medom.
Varijacija na temu arapskih palačinki ima puno – razlijuju se u veličini, nadjevima, kao i načinu pripreme – nakon punjenja mogu se odmah poslužiti, ili pak ispržiti u ulju ili ispeći.
Sastojci za qatayef asafiri
1 šalica brašna
1 šalica semoline ili griza
2 žlice šećera
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice instant suhog kvasca
¼ žličice soli
2 i 1/2 šalice tople vode
1/4 šalice mljevenih pistacija
Med prema želji
Ashta
1 žlica semoline ili griza
1,5 žlice škrobnog brašna
1 šalica mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice mascarponea
1/2 šalice tosta ili kruha bez kore narezanog na kockice
Priprema:
1. U posudu stavite suhe sastojke za arapske palačinke pa dodajte vodu i promiješajte, poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Tijesto bi trebalo biti rjeđe od onog za naše palačinke.
2. Pripremite Ashtu. Pomiješajte griz ili semolinu, škrobno brašno i 1/4 šalice mlijeka i vaniliju. Zagrijte na štednjaku dodajući ostatak mlijeka miješajući dok ne postane gusto i pjenasto. Zatim dodajte mascarpone i dobro promiješajte dok se ne sjedini pa ubacite kockice kruha i pustite da se ohladi.
3. Zagrijte tavu pa ulijte 2 žlice smjese za palačinke. Pecite dok se ne pojave mjehurići, a rubovi mogu odvojiti. Palačinke ne treba okretati, dovoljno ih je peći samo s jedne strane.
4. U svaku palačinku stavite oko žlice smjese od sira, spojite rubove i uvaljajte ih u usitnjene pistacije. Prema želji prelijte medom.
Izvor:punkufer.dnevnik.hr