Limun kocke
(FOTO: Shutterstock)
Kocke od limuna ili engleski lemon barspopularna je slastica američke kuhinje. Vjeruje se da je prvi recept za ovaj desert objavljen u Chicago Daily Tribuneušezdesetih godina prošlog stoljeća. Danas postoje mnoge varijacije na temu.
Mi vam dajemo najlakši recept za kocke od limuna. Imajte na umu da se podloga prva peče, a potom se dodaje krema i nastavlja termički obrađivati u pećnici. Ako želite uživati u pravom okusu limuna, umasirajte limunovu koricu u šećer i tek onda pomiješajte s ostalim sastojcima.
Koristite samo koricu od organski uzgojenih limuna koji nisu špricani kako biste dobili najbolje rezultate.
Sastojci:
200 šećera
180 g brašna
160 ml limunova soka
100 ml maslaca
65 ml punomasnog mlijeka
30 g šećera u prahu
3 velika jaja
2 žumanjka
2 čajne žličice limunove korice
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Obložite unutrašnjost kockastog lima za pečenje (dimenzija 20x20 cm) papirom za pečenje i stavite sa strane.
Pomiješajte zajedno 160 grama brašna s 30 grama šećera u prahu i malo soli u sjeckalici povrća. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i pulsirajte sve dok ne dobijete tijesto koji ima teksturu mokrog pijeska. Dodajte jedan žumanjak u smjesu i pulsirajte dok se sastojci ne sljube.
Prebacite dobivenu smjesu u kockasti lim za pečenje i utisnite ga ravnomjerno. Stavite peći tijesto u prethodno zagrijanu pećnicu oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju.
Pustite da se tijesto ohladi samo pet minuta – ne više od toga. Kada prelijte nadjev preko tijesta, ono bi trebalo biti toplo, ali ne i vruće.
Dok se tijesto peče, napravite nadjev: pomiješajte 200 grama šećera s limunovom koricom u zdjeli. Ručno umasirajte limunovu koricu u šećer da otpusti aromu.
Dodajte limunov sok, tri jaja i jedan preostali žumanjak te mlijeko. Nježno miješajte dok se sastojci ne povežu.
Prebacite nadjev preko pečenog tijesta i vratite kolač u pećnicu na 20 do 25 minuta. Pustite da se kolač ohladi, a potom ga stavite u hladnjak da se stvrdne na barem četiri sata.
Prerežite ohlađeni kolač na kocke i poslužite s dodatnim šećerom u prahu po želji. Dobar tek!
izvor:punkufer.hr