22.11.2025. | 11:15
D. Mirković
Pregleda: 4379
FOTO: D. MIRKOVIĆ
U srcu biškupačkog kraja, tradicija kolinja polako gubi jedan od svojih najoriginalnijih delikatesa – ijane. Jelo, koje su generacijama unazad domaćice s ponosom servirale za kolinjski doručak uz prženju jetricu s bijelim lukom, nažalost, dijeli sudbinu mnogih starinskih recepata i odlazi u zaborav.
Receptura za ijane, jedinstvena i specifična, podrazumijeva spravljanje smjese od mozga, mljevenih bubrega, jaja i začina. Ova masa se potom pažljivo mota u "flam", tanku maramicu odvojenu od sala, te peče u rerni dok ne dobije savršenu teksturu. Tradicionalno se serviraju uz turšiju, stvarajući spoj okusa koji je desetljećima bio nezaobilazan dio zimske gastronomije ovoga kraja.
Jedna od rijetkih čuvarica ovog starinskog recepta je 86-godišnja baka Marija Jagečić iz Biškupaca. Udavši se, recept je naučila od svoje svekrve, održavajući tako živom obiteljsku tradiciju. Baka Marija je sa sinom Vinkom kolinje obavljala na starinski, tradicionalan način, a ove su godine imali i svinju od oko 160 kilograma, koju je sama uzgojila u vlastitom toru.
Međutim, godine i zdravstveno stanje učinili su svoje. Baka Mara i Vinko donijeli su tešku odluku da više neće toviti svinje niti imati kolinje u svom domaćinstvu. Ta odluka označava kraj jedne ere i, nažalost, prestanak spravljanja ijana, koji s njima odlaze u povijest lokalne kuhinje.
Posljednje kolinje Jagičića, čin oproštaja od tradicije, okupilo je obitelj, kumove i susjede, kao što su Mijo i Robert Sakoman, Vinko Lukić, Nada i Drago Rezo koji žive u Parizu, te sumještani Anita Dvoraček i Ivan Palijan, koji su pomogli u obavljanju svih poslova. 














