14.11.2013.
Aleksandar Grlić
Pregleda: 12568
Hranimo se lokalno - Požega i okolica
(FOTO: Screenshot)
"Prodajem kiseli kupus, žute mahune, vino od višnje, suhe šljive, prasce..." Samo su neki od oglasa u Facebook grupi "Hranimo se lokalno - Požega i okolica" koja je od svibnja prikupila preko 1.200 članova. Proizvođači nude, kupci traže, a česta je i razmjena raznih proizvoda vezanih za prehranu, a bitno je samo da su iz Požege i Požeško-slavonske županije.
- Na Facebooku sam prije mjesec dana stavila oglas da tražim kestenje, na kraju sam ga našla na jednom drugom oglasniku. Grupu koristim tri-četiri mjeseca. Podržavam kupovanje lokalnih proizvoda. To je dobra stvar, naši ljudi jako teško rade cijelu godinu, red je da nešto zarade, a i mi kupci prođemo bolje. Ja sam kupila 15 kilograma kestenja po cijeni pet kuna, dok su u trgovačkim centrima koštali 12 kuna, a bili su "friški", svježe nakupljeni. Možete si misliti koliko dugo stoje oni u trgovačkim centrima - rekla nam je Renata Ciganović.
- Tek sam se uključio. Prodao sam sadnice aronije koje su mi bile viška kada sam sadio nasad. Mislim da korist imaju svi. Ako kupujemo lokalne proizvode, naši proizvođači mogu zaposliti više radnika, kupnjom u trgovačkim centrima uzima ima se kruh. Nema preprodaje, već novac ide direktno proizvođačima i ostaje u našoj županiji. Danas je teško naći proizvode koji su sto posto ekološki jer je potrebno dobiti brojen certifikate pa je to teško dokazati, ali aronija je jeda od takvih proizvoda jer nema nametnika pa ne zahtjeva špricanje. Kada budem imao prve plodove, sigurno ću ih prvo pokušati prodati na domaćem tržištu - ispričao nam je Đuro Blašković.
Lokalni proizvodi imaju brojne prednosti, većina sugovornika spominje da su svježiji i da njihova kupnja potiče zapošljavanje koje je velik problem u našoj županiji te proizvodi da nisu toliko špricani zaštitnim sredstvima. Jedna od prednosti je što se troškovi prijevoza i ispuštanje stakleničkih plinova koji polako zagrijavaju naš planet tako drastično smanjuju. 034portal će uskoro otvoriti 034 mali oglasnik koji će upravo promicati lokalne proizvođače i razmjenu dobara.
- Bavimo se prodajom kupinovog vina i proizvoda od kupina. Osim prodaje i kupujemo ono što ne proizvodimo. Osim ove grupe "Hranimo se lokalno" povremeno koristimo i Njuškalo, a koristit ćemo i vaš oglasnik. Danas je teško nešto prodati, ako kupujemo domaće novac ostaje u zajednici i vrti se u krug. Trebamo nešto pokrenuti, na dnu smo svake ljestvice. Možete biti sigurni da je domaći proizvod manje šprican nego onaj uvozni, npr. onaj iz Grčke - rekla je Antonija Đikić iz Bekteža.