Što možemo napraviti od lavande

Lavanda
(FOTO: Maja Katušić)

27.07.2013. | Maja Katušić
Pregleda: 38431

Što reći novo o ovoj predivnoj biljci, koja ne samo da godi oku već ima bezbrojena blagotvorna svojstva? Ljekarničko ime joj je Oleum, Flores Lavandulae. Postoji više vrste lavande: prava – engleska lavanda (slatkasta pa se koristi i za balzame, parfeme), Lavandin – nizozemska lavanda (gorča s više kamfora), meksička lavanda (samo za estetiku, ne u ljekovite svrhe).

Eterično ulje lavande ima antiseptička, antimikrobna, antivirusna i protuupalna svojstva. U drugom svjetskom ratu koristilo se u bolnicama za dezinfekciju podova i zidova. A još od pradavnih vremena koristi se za dezinfekciju i čišćenje rana. Lavandino eterično ulje služi i kao dodatak ljekovitim kupkama za ublažavanje boli zglobova i mišića. U prirodnoj medicini poznata su brojna ljekovita svojstva.

Ono što ćemo pripraviti danas su jastučići, svežnjići od lavande, bilo da ćete ih staviti pokraj vrata, uzglavlja, u ormare i sl. te eterično ulje lavande.


Jastučići od lavande


Potrebno Vam je malo prozračne tkanine (ostatci zastora, ukrasni til, može i pamuk), lavanda i vrpca.

Lavandu izrežemo na sitne komadiće, cvijet i stabljiku, postavimo u tkaninu koja je otprilike pravokutnog oblika.



Tkaninu preklopimo s desne i lijeve strane te presavijemo prema gore, gdje vrh svežemo ukrasnom trakom.



Smotuljke radimo od 30-40 stabljika, što duže odrezanih. Svežemo u kiticu.



Zatim polako presavijamo stabljike jednu po jednu preko cvijeta te po završetku ponovno svežemo.





Eterično ulje lavande

Potrebno Vam je: cvjetovi lavande (samo cvijet oko 200 gr,  djevičansko ulje lavande 1/2 l)

Cvjetove lavande uberemo bez stabljike.



Stavimo u čistu staklenu teglicu.



Prelijemo uljem i dobro zatvorimo, držimo na sunčanom mjestu 21 dan. Ja svoju povremeno kad prolazim pokraj nje promiješam.



Kad prođe 21 dan procijedimo cvjetove kroz gazu ili cjedilo, a ostatak cvjetova protisnemo kroz aparat za cijeđene rajčica i voća ukoliko imate, ako ne gazu uduplajte pa snažno istisnite sve iz cvjetova, a cvjetove ostavite u teglice pa možete njima malo premazati bolno mjesto. Ovo nije pravo eterično ulje koje bi se dobilo samo iz lavandina cvijeta, no ljekovito je barem upola i više kao pravo, stoga ukoliko imate i malu teglicu lavande iskoristite je, nemojte da Vam ova divna biljka propadne.

NAPOMENA: Kao i sve drugo bilje, korištenje lavande u prekomjernim količinama može stvoriti kontra učinak, stoga oprezno. Trudnicama se ne savjetuje previše korištenje ulja lavande, no recimo meni kod glavobolje pomaže njen miris. Kod nekih dječaka lavandino ulje i ulje čajevca izaziva poremećaj gynaecomastiae (abnormalnom rastu dojčanog tkiva) kod dječaka u pubertetskoji i predpubertetskoj dobi.

Pratite me na blogu
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI