Posadio lješnjake iz hobija, danas ima plantažu od koje žive

Mirko Jurić na plantaži lješnjaka
(FOTO: Matea Pandžić)

04.09.2013. | Matea Pandžić
Pregleda: 29722

Istarski dugi, rimski i crveni lambert sorte su lješnjaka na ekološkoj plantaži Mirka Jurića u Jakšiću. Prije šest godina Mirko je gledao poljoprivrednu emisiju na televiziji koja mu je dala ideju da posadi svoje lješnjake. Iako je u početku zamisao bila da im lješnjak pomogne u popunjavanju kućnog budžeta, s vremenom se taj prvobitni hobi pretvorio u posao u kojemu danas sudjeluje cijela obitelj.

- Posadio sam ih iako sam već bio zaposlen, rad na zemlji mi se uvukao "pod kožu" te sam potpuno predan tom poslu. Plantaže lješnjaka su kilometar udaljene od obiteljske kuće i protežu se na oko dva hektara – rekao nam je Jurić dodavši kako udaljenost plantaže ne stvara problem te ih posjećuje više puta dnevno.




- Prvenstveno sam se odlučio za lješnjake zato što u njih ne treba puno ulagati, ali posla oko njih uvijek ima, a jedna od prednosti je ta da za lješnjake ne trebaju dodatna skladišta i spremišta. Lješnjaci kada urode oni ne mogu propasti, događalo nam se da berbu imamo u rujnu, a u proljeću pronađemo plod lješnjaka koji smo slučjno zaobišli u akciji kupljenja.


- Za razliku od prošle, ova godina je puno bolja. Iako je sunce spalilo listove ne bi trebalo biti problema s plodovima. Najveći problem nam stvaraju divlje životinje, najčešće srne koje pojedu koru samog stabla te ga na taj način unište. Do ulaska u EU koristili smo zaštitna sredstva na biljnoj bazi te svojim intenzivnim mirisom ih tjeraju, ali nakon ulaska u EU ta sredstva su ukinuta i zabranjena iz meni nepoznatog razloga – dodaje Mirko koji svoje plantaže ograđuje žicom, ali financije mu otežavaju jer žica stoji više od deset tisuća kuna.



- Trenutačno imam posađeno 850 stabala, a kada bih imao mogućnosti proširio bih plantažu. Još uvijek nema velike zarade, ali već ove godine planiram stupiti u kontakt s nekoliko otkupljivača pa ćemo vidjeti kako će se to odvijati. U Požeštini postoji udruga proizvođača lješnjaka te se nadam da će napraviti novi korak te da ćemo se svi proizvođači udružiti i ponuditi svoje lješnjake velikim tvrtkama i otkupljivačima.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI