Filip Panđić se i ove godine plasirao u finale

Filip Panđić (desno) s kolegom Dušanom Nikočevićem
(FOTO: Iz priv. kolekcije F. Panđića)

04.09.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 8004

Požežanin Filip Panđić i ove će godine u tandemu s Crnogorcem Dušanom Nikočevićem sudjelovati na završnici svjetskog prvenstva u overclockingu. Radi se o natjecanju u "nabrijavanju" računala, odnosno hardwarea da što bolje i brže radi. Isti je duo, kao jedini predstavnik balkanskih zemalja, nastupio i prošle godine u finalu, kada su zauzeli 13. mjesto. Ove godine Filip se nada boljem plasmanu.

- Radi se o tome da određene komponente računala pokušavamo napraviti što bržim tako da ih hladimo pomoću tekućeg dušika koji može ohladiti do -196°C te dižemo takt i napone. Primjera radi, procesoru podignemo takt s tvorničkih 3000MHz na 6000MHz i onda se odrade testovi te tko ima najbolji rezultat taj je pobjednik. Naravno svaka komponenta drugačije skalira s naponom i temperaturom, a na nama je da izvučemo maksimum - pojasnio je Filip ovu disciplinu.

- Prošle godine smo bili 13. zbog nešto slabijih priprema te loše dobivenih komponenata s kojima smo imali dosta problema. Zna se dogoditi da razlika između dvije iste komponente bude vrlo velika što se nekad ne može nadoknaditi po pitanju softvera pa se nadamo da ćemo imati i malo sreće s te strane. Po pitanju priprema, tu smo krenuli ozbiljno te ćemo se u idućih 20ak dana probati što bolje pripremiti i promovirati HW Gurus tim u što boljem svjetlu - dodaje.


Završnica svjetskog prvenstva održat će se krajem rujna na Tajvanu.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI