10.12.2015.
Tomislav Milanović
Pregleda: 17373
Ante Kuraja
(FOTO: Ante Kuraja)
Prvi puta sam se susreo s multikulturalnim okruženjem i to mi odgovara jer lijepo je upoznati raznolikosti. Nijemci se drže pravila, rade inteligentno i žele dobro obavljen posao. U sezoni će biti zanimljivo i puno posla – rekao je mladi Požežanin Ante Kuraja koji već nekoliko mjeseci radi pomoćne poslove u kuhinji u njemačkom gradu Tegernsee.
Ante je studirao ekonomski smjer na Veleučilištu u Požegi. Bio je dugi period nezaposlen, a nakon toga je odradio pripravnički staž u Požeško-slavonskoj županiji. Poslije toga nije tražio posao u struci jer kako kaže to je jako teško.
- Kuma mi je predložila da dođem u Njemačku, probam raditi. Ostavio sam oko 14 molbi za posao i već u tjedan dana sam dobio posao u jednom hotelu kao pomoć u kuhinji. Zvali su me još na tri mjesta, što me oduševilo. Super je ako pogodiš da s tobom rade još troje Hrvata, ali to je bila slučajnost. S nama još radi petero Slovaka, dvoje Poljaka, Grk, dva njemačka konobara, glavni kuhar i šef i šefica Nijemci. Tako da nas ima sa svih strana Europe – podijelio je s nama Ante.
Grad Tegernsee turističko je mjesto i nalazi se odmah uz Alpe. Infrastrukturno je lijep, ali kaže kako u gradu nije baš društveni život, kao što je navikao u Požegi. Sve se svodi na posao i povremeno druženje kada bude vremena, ali nije teško kada se čovjek navikne. Imao je podršku obitelji u potrazi za boljim životom, no kaže, ni u Njemačkoj "ne cvatu ruže".
- Bio sam oduševljen s činjenicom da okrećem novu stranicu kao i moja obitelj. Teško mi se bilo rastati, to je dosta emotivna stvar. Kad pogledam stvari iz druge perspektive tako je bolje. Ako imaš posao i zadovoljan si, ne treba ti druga zemlja. Ljudi tu znaju biti usamljeni. Kad radiš egzistencija ti nije ugrožena i barem ne razmišljaš hoćeš li naći posao. Ljudi koji su kreativni uvijek će naći način da se nečim počnu baviti. Luksuz je totalno nerealan i to čovjeka koči – dodao je Ante.
Radi pomoćne poslove u kuhinji. Za sada je zadovoljan, ali ne planira raditi cijeli život u kuhinji. Nedjeljom dobivaju raspored za idući tjedan, što mu je u redu jer onda može ići na tečaj jezika ili usavršavanje.
- Nije potrebno puno hrabrosti za odlazak na rad u inozemstvo. Ako znaš jezik, nemaš problema. Ljudi obično kada budu bačeni u vodu onda proplivaju, takva je priroda. Mnogi ljudi uče na teži način. Obično znaju sami što žele i tako trebaju postupiti, a ako to nije dobro za njih, naučit će sami. Uvijek je najbolje kada čovjek u svoje ime odluči – rekao nam je Ante.
U pivnici je bio svega par puta i pivo košta prosječno oko dva eura. Kafići su puno skuplji, hrana u dućanima puno jeftinija, a standard odličan.
- Za pet godina se vidim još u Njemačkoj. Kada bih posjedovao neko konkretno znanje koje bih želio za sebe, vratio bih se u Hrvatsku i živio dobro. Naravno od posla u kojem ima zarade i zadovoljstva. Kažu kada radiš ono što voliš, duh se odmara. Kako imam dva dana slobodna u tjednu, počeo sam pisati blog da bih se spasio od dosade. Bacite oko i koji komentar ili lajk za nagradu. Nema puno teksta, kažu blago siromasima duhom – dodao je na kraju Ante.