Gradska služba spalila vlastiti otpad na divljem deponiju

Spaljivanju smeća zadovoljno su prisustvovali aktivisti Udruge Lijepa naša Lipik
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

28.06.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4550

Ubrzo nakon objavljivanja fotografija divljeg deponija kod Pakre na potezu između Pakraca i Lipika, radnici Vlastitog komunalnog pogona Grada Pakraca jutros su ga započeli čistiti i uklanjati smeće.

Almir Delihodžić, upravitelj pogona koji je i izdao nalog za uklanjanjem otpada, naglašava kako su zapalili samo razgradivi otpad (granje, lišće, živicu…), dok će vreće u kojima je taj otpad bio transportiran baciti u za to predviđene kontejnere.

Bilo je sve u redu dok je samo gradski pogon bacao smeće


- U suradnji s „Vodoprivredom“ Daruvar već godinama na to mjesto dovozimo takav otpad koji zatim barem jednom mjesečno zapalimo i do sada je to funkcioniralo bez problema i, što je najvažnije, bez zagađivanja. Međutim, u posljednje vrijeme su to ljudi počeli zloupotrebljavati i na isto mjesto bacati građevinski otpad, plastiku, madrace, razne vreće, životinjske kože pa čak i lešine uginulih životinja. Primjer ljudske neodgovornosti vidio sam i jutros kada sam obišao deponij i vidio da je netko sinoć ponovo bacio građevinski otpad, pojašnjava Delihodžić.


Najavljuje se konačna sanacija

On najavljuje kako će, u dogovoru s vodočuvarom Alenom Brendeisom sanirati ovaj deponij na način da će, nakon što zapale sav otpad koji je primjeren paljenju, građevinski otpad prevesti na za to predviđen deponij u Kusonjama. Planiraju "hitno pronaći način kako i kamo ukloniti ostali otpad".

– Mi više nećemo na to mjesto dovoziti svoj otpad pa vjerujem da ni neodgovorni građani, kada vide da je deponij saniran, neće odlagati kućni i drugi otpad, poručio je Delihodžić.

Ekološki aktivisti zadovoljni

Današnjem uklanjanju divljeg deponija uz Pakru nazočili su i članovi Udruge „Lijepa naša“ – grana Lipika koji ne kriju zadovoljstvo što se krenulo s uređenjem ovog opasnog odlagališta otpada.

- Cilj je bio ukazati na ovaj ekološki problem prisutan i kod nas. Zadovoljni smo jer se na njega nije „zažmirilo“, nego se hitno krenulo u sanaciju. Ovo nam je poticaj da još rigoroznije nadziremo potencijalna divlja odlagališta otpada i da o tome izvijestimo odgovorne. I ovom prilikom ponovo apeliramo na neodgovorne građane da smeće ne odlažu u prirodu i na za to nepredviđena mjesta jer, iako toga nisu svjesni, tako zagađuju svoj vlastiti životni prostor. Posebno se to odnosi na područja vodotokova jer sve što zagadimo, indirektno završi u našim čašama, poručila je Jadranka Šimunović Katunar, predsjednica Udruge i ekološka aktivistica iz Lipika.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI