Dubravka osvojila drugo mjesto na izboru najljepše snaše

Dubravka Arland (u nošnji) nakon osvajanja nagrade u Novoj Gradiški
(FOTO: KUD Seljačka sloga)

27.08.2013. | Mario Barać
Pregleda: 11072

Dubravka Arland i njezina starinska prekopakranska nošnja osvojili su drugu nagradu na izboru najljepše snaše, baje i para u narodnoj nošnji pod nazivom „Nismo mladi al smo lipi“, koji je održan 25. kolovoza u Novoj Gradiški.

- Ovo je novo priznanje našoj tradicionalnoj prekopakranskoj nošnji, ali i radu i ulaganju našeg KUD-a „Seljačka sloga“ koji je posljednjih godina značajna sredstva uložio upravo u izradu starinskih nošnji.

- U N. Gradišci sam nosila moju privatnu svečanu nošnju kakvu su žene u Prekopakri nosile početkom 20. stoljeća. Nošnja se sastoji od oplećka, skuta, paculjice, bijele štikane marama, tkanice, pregače i bijelih štrikanih dokoljenki. Na nogama sam imala kožne opanke, u ruci sam držala kožun, stari molitvenik i krunicu, a naravno da sam nosila i tradicionalni starinski nakit (kajica, kobasica i dropanci), pojasnila je Dubravka Arland koja je ujedno i predsjednica prekopakranskog KUD-a.





Ponovno se čulo za Prekopakru

Ističe da je to bilo vrlo zanimljivo iskustvo i lijepa uspomena, ali najvažnijim smatra to što se ponovno čulo za Prekopakru.

- I ovim je izborom potvrđena posebnost prekopakranske nošnje, jer je od 3 izbora u nepunih godinu dana, na kojima se članice KUD-a sudjelovale, sa svakog došla nagrada. Tako je u listopadu 2012. Anamarija Blažević na reviji rekonstruiranih nošnji u Trnjanima osvojila 2. mjesto, dok je Mia Kelemen proglašena najljepšom snašom u Starim Mikanovcima u veljači ove godine. Za sve su zaslužni, osim spomenutih snaša, i članice KUD-a koje im pomažu u spremanju. Sa svakom snašom na izbor uvijek putuju još barem dvije osobe koje joj budu od velike pomoći kod oblačenja, šminkanja i ostalih priprema pred samu reviju. Sa mnom su u Novoj Gradiški bile Martina Svjetličić Brtan, Jasmina Rihtarić i Anamarija Blažević koje su me praktički i nagovorile da se prijavim na ovo natjecanje na kojem su sudjelovale 4 snaše od 35 do 50 godina starosti, ističe Dubravka.

Kreće izrada muških nošnji

Posljednjih godina prekopakranski KUD ulaže značajna sredstva u izradi starih narodnih nošnji. Stare Prekopakranke su izradile sedam ženskih kompleta, a u planu je ove jeseni započeti i s izradom tri muške narodne nošnje koje su puno jednostavnije jer nema toliko vezova kao na ženskima. Materijal je nabavljen, a i troškovi izrade bi trebali biti manji od ženskih koje su koštale oko 3.500 kuna po nošnji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI