Marija (8) će uz asistenticu lakše svladati školsko gradivo

Mala Marija Pedić s asistenticom Brankom Antonić
(FOTO: Mario Nakić)

07.09.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 9921

Početak školske godine za sve je prvašiće poseban dan, mnogima prilično stresan. Posebno je velik izazov za djecu s posebnim potrebama. "Asistent u nastavi" projekt je Udruge roditelja djece s posebnim potrebama "Mi" iz Požege, koji bi im trebao uvelike pomoći svladati sva iskušenja koja se svakodnevno za tu djecu u školi pojavljuju.

Mentalno zdrava djeca

- To su djeca mentalno zdrava pa idu u školu s ostalom djecom, ali imaju poteškoće u kretanju. Zato im je potrebna pomoć pri svakodnevnom radu u učionici i tu dolaze asistenti - objasnila je voditeljica projekta Anita Pedić, i sama majka djeteta s posebnim potrebama i asistentica.


Projekt "Vodi me kroz nastavu" je odobrilo Ministarstvo obitelji i međugeneracijske solidarnosti u iznosu od 125 tisuća kuna. Korisnici projekta su tri učenice Osnovne škole Dobriše Cesarića, jedan učenik Osnovne škole Julija Kempfa, jedan učenik OŠ A. Kanižlića, Područne škole u Vidovcima i jedan dječak u Dječjem vrtiću Cvjetna livada.


Omogućuje im ravnopravno sudjelovanje

- Ovaj projekt se, osim u Požegi, provodi u Zagrebu i nekolicini hrvatskih gradova, a dosadašnje je iskustvo pokazalo da se uvođenjem asistenata u nastavu omogućuje učenicima s posebnim potrebama ravnopravno sudjelovanje u nastavi. Naš je posao brinuti se o tom djetetu za vrijeme njegova boravka u školi ili vrtiću. Asistent dočekuje dijete prije nastave, s njime provodi školske sate i pomaže mu. Dat ćemo sve od sebe da asistent bude kao treći roditelj - istaknula je Pedić.

Druga djeca ih prihvaćaju

Anina kći Marija (8) upravo je krenula u prvi razred OŠ Dobriše Cesarića. Ima svoju asistenticu koja se brine za nju pa joj je prvi dan u školi bio lakši. Kaže da voli sjediti sa svojim prijateljem i dragi su joj svi u razredu. Njena učiteljica Vesna Markanović također podržava uvođenje asistenta za djecu s posebnim potrebama i kaže kako su druga djeca to dobro prihvatila.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI