Ideja za biznis: ¨Aronija čisti organizam, zdrava je, a u poljoprivredi slabo zastupljena¨

Đuro Blašković na polju aronije
(FOTO: Filip Škrga)

23.07.2015. | Filip Škrga
Pregleda: 14640

Na OPG-u Đure Blaškovića (45) u Jakšiću ovih dana počinje berba aronije. Ovu ljekovitu biljku Đuro je posadio 2013. godine. Ukupno 2400 sadnica rasporedio je na hektaru zemlje, a u berbi ove godine sudjeluje cijela obitelj.

Od jednog kilograma ove bobičaste biljke moguće je dobiti, otkrio nam je vlasnik, između šest i sedam decilitara soka.

– U svijetu ljudi sve više traže zdravu hranu, a takvo buđenje svijesti možemo polako vidjeti i kod nas. Kupci žele jesti prirodno uzgojenu hranu bez pesticida, herbicida i bilo kakvih vrsta umjetnih gnojiva. Aronija je upravo takva biljka koja ima veliku nutritivnu i prehrambenu vrijednost, ali i daleko više antioksidansa od bilo kojeg voća pa pomaže u čišćenju tijela od štetnih tvari. Osim toga u njoj je bogatstvo vitamina i mineralnih tvari – objasnio nam je Blašković.





Dodao je kako aronija ne sadrži konzervanse, dodane šećere, umjetne boje, okuse ili mirise. Upravo zbog toga što inzistira na ekološkoj proizvodnji uvjeren je u vrhunsku kvalitetu uroda. Ove će godine imati drugu berbu, ali otkupna cijena zasad nije poznata.

– Cijena na tržištu nije definirana kao kod drugih kultura. Ona ovisi o tome kako se dogovorite s otkupljivačima – rekao nam je poljoprivrednik. Iako je aronija jedna od najzdravijih biljaka u Hrvatskoj je zasad slabo zastupljena pa je posađeno svega 100 hektara površine. Pola uroda Blašković planira prodavati kao voće dok će polovicu preraditi u sok. Uz prodaju kupcima će na raspolaganju biti i recepti za razne pripravke koji će se moći podignuti u OPG-u.

– To je biljka koja pomaže u regulaciji krvnog tlaka, stabilizaciji šećera u krvi, poboljšanju pamćenja i koncentracije, ali i u tretmanima oboljelih od teških bolesti – rekao nam je Blašković. Inače, najveći proizvođači u Europi su Poljaci koji gotovo cjelokupan urod plasiraju na tržište Njemačke.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI