Tajne najboljeg fiša su temeljac, paprika i domaći luk

Pobjednik Fišijade Mile Beslić
(FOTO: Vjeran Blašković)

31.08.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 41493

Za pobjedu na požeškoj Fišijadi potrebne su godine iskustva i pravi recept. Svjedoči tomu ovogodišnji pobjednik Mile Beslić, predsjednik ribolovnog društva Šaran iz Požege. Javnosti je poznat i kao direktor razvoja u komunalnom poduzeću Tekija. Dugogodišnji je sudionik Fišijade, a ovo mu je prva pobjeda. Kaže kako nije u parku zbog nagrada, već druženja s prijateljima. Tako je i ove godine kuhao s prijateljem Dragutinom Blažićevićem.

Kako je rekao predsjednik žirija Fišijade Zdenko Došen, ove godine primijećen je značajan napredak u kvaliteti natjecateljskih fiš paprikaša. O tome govori i pobjednik koji je odlučen u pripetavanju zbog istog broja bodova. Pobjednika Beslića pitali smo u čemu je tajna njegova recepta.


Pobjednički fiš


Temeljac od 7 vrsta ribe


- Važna je riba i posebno temeljac od sedam vrsta slatkovodne ribe. U ovom fišu ima i savske ribe, a u temeljac idu šaran, som, štuka, jez, babuška i druge. Važno je i kakva je paprika, za dobar fiš potrebna je ona najbolja, a koristim papriku iz Kopačeva. Radi se o slatkoj i ljutoj paprici koja je mljevena na kamenu, tako da nije spaljena i zadržala je svoju punu aromu, priča nam pobjednik. Dodaje kako luk, poput onoga koje je koristi, mora bit uzgojen u vlastitom vrtu.

- Posebna pozornost je i na vatri. Koristim drvo vrbu jer ono daje nešto nižu , ali stalnu temperaturu, dovoljnu za kuhanje ribe. Vatru treba postaviti oko kotlića, da grije stijenke kako bi fiš paprikaš sam kružio u kotliću.

Kuhanje 60 minuta

Beslić otkriva i sve sastojke. Pored slatkovodne ribe, u fiš je stavio crveni luk, spomenuti temeljac, slatku i ljutu mljevenu papriku i sol. Riba ne smije biti prekuhana, a optimalno vrijeme kuhanja je oko 60 minuta s tim da se prvih 20 minuta prži luk.

- Tajna ovoga fiša je i što je riba marinirana jedan sat prije početka kuhanja u malo bijelog vina i soli, kaže Beslić.

Ovo je 18. Fišijada održana u parku pored Orljave, gdje se okupilo 59 fiš majstora. Drugo mjesto osvojio je Ivan Đuzel iz Sikirevaca, dok su treći bili mladi kuhari Mario Stanojević i Miro Papac iz Jakšića.

FOTO Pogledajte fotogaleriju s Fišijade.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI