Končar prepušta Zvečevo županiji: ¨Stavit ćemo ga u funkciju turizma i gospodarstva¨

Zvečevo
(FOTO: Lidija Galić)

18.06.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 14988

Na ruševinama elektrane, sagrađene 1985. godine na Zvečevu izgrađena je nova, u sklopu bivšeg Končarevog odmarališta. Riječ je o investiciji vrijednoj oko milijun kuna.

- Žao nam je što dugi niz godina nije pronađeno rješenje za cjelokupnu lokaciju pa smo odlučili to pogurati i revitalizirati ovu malu hidroelektranu snage 30 kWh. Priključno mjesto je distribucijska stanica u Novom Zvečevu i proizvedena će energije biti isporučena u mrežu – pojasnio je Davor Mladina, član Uprave Končara d.d..

Dodao je da se Končar, bavi proizvodnjom u energetici i ne može se baviti turizmom te je želja tu lokaciju prepustiti Općini Brestovac ili Županiji u zamjenu za neku drugu na području Zagreba.


- Ovaj objekt nije sagrađen zbog ekonomske namjere već u želji da se potaknu sve odgovarajuće institucije u RH da se počnu rješavati ovakvi problemi – kaže Mladina.






Prema riječima župana Alojza Tomaševića prostor bivšeg odmarališta na Zvečevu ima velike turističke potencijale i želja je urediti ga i staviti u funkciju ne samo turizma već i gospodarstva.

- Nekoliko sam već puta bio u Državnoj agenciji za upravljanje državnom imovinom kako bi riješili vlasničke odnose tako što će tvrtka Končar vlasništvo nad ovim područjem prepustiti državi te zbog toga biti obeštećeni nekim drugim prostorom. Država bi potom ovaj prostor na Zvečevu prepustila na upravljanje Županiji, odnosno Općini Brestovac – pojasnio je župan Alojz Tomašević.

Na svojim će prijedlozima, dodaje župan, ustrajati i dalje, a sredstva za uređenje potražit će u EU fondovima.

- Naša agencija PANORA već radi na projektima za ovo područje. Gledamo to malo šire, spajamo dvije županije, Papuk i Krndiju treba staviti u funkciju turizma, tu je i skijalište te blizina autoceste. Želja nam je ovdje dovesti investitore, strane ili domaće, jer ovdje su velike mogućnosti. Žao mi je što 25 godina sve stoji na mjestu, ali evo, nešto se pokrenulo – kaže župan.





- Pregovori oko zamjene ove nekretnine traju već pet godina. Končar d.d. zauzvrat bi trebao dobiti nekretninu u Zagrebu koja je trenutačno u najmu Hrvatske vojske. Ova elektrana samom Končaru d.d. ne znači puno, ali jednoga dana će Općina Brestovac imati velike koristi jer će elektrana godišnje proizvoditi struje u vrijednosti od oko 120 tisuća kuna – rekao je Franjo Lucić, saborski zastupnik.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI