Neobične skulpture od slame; baje i snaše dočekuju goste

Skulpture od slame u narodnoj nošnji
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 16066

Ispred Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi su osvanule neobično velike skulpture od slame koje prikazuju par odjeven u tradicionalnu slavonsku nošnju. Slične skulpture su postavljene i obučene u Jakšiću, Kuzmici, Alilovcima i Brestovcu. Od Ivice Prpića, voditelja mehanizacije Poljoprivredno savjetodavne službe Požeško-slavonske županije doznajemo koja im je svrha.






- Jučer smo počeli, oblače ih profesori Obrtničke škole. Vrijeme nam jučer nije išlo na ruku pa smo danas nastavili u Jakšiću nakon toga u Kuzmici, Brestovcu i Alilovcima. To je  povodom državnog natjecanja orača koje će se održati za dva tjedna u Požegi. Imat ćemo natjecanje i s traktorima i s konjima, a organizator je Požeško-slavonska županija i Hrvatska udruga orača. Htjeli smo malo uljepšati grad i okolicu, a uklopilo se malo i u predstojeći festival - rekao nam je Ivica Prpić, predstavnik organizatora.






- Želja nam je da pokažemo Požegu malo drukčije, jer je ona dio ruralnog područja. Skulptura će biti pet parova. Počeli smo s parom kod Poljoprivredne škole jer će ona biti domaćin natjecanja.  Alilovce smo odabrali jer će se tamo održati stočarska izložba. Slamu su donirali OPG-ovi iz cijele Požeštine, a odjeću je radila Obrtnička škola iz Požege. Skulpture su tu sve do 14. rujna - dodao je Prpić.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI