¨Flora Požeške kotline i slavonskog gorja¨: Profesor Tomašević obradio 1654 biljne vrste

Mirko Tomašević
(FOTO: 034Portal)

20.09.2016. | 034Portal
Pregleda: 9776

Predstavljena je knjiga "Flora Požeške kotline i slavonskog gorja" autora profesora Mirka Tomaševića u Gimnaziji Požega. Na 387 stranica autor je obradio 1654 biljne vrste s područja Požeške kotline.






- Ova knjiga je nastajala jedan dugi period vremena. Biljke sam skupljao na terenu od 1972. do 2015. godine. To je dosta zahtjevan posao jer sve to treba skupiti, herbarizirati, determinirati i napraviti takozvane florne liste za svaki lokalitet. Obrađeno je  oko 170 flornih lista sa 89 lokaliteta. Svaki lokalitet je poseban i na svakom se može pronaći nova biljna vrsta - rekao je Mirko Tomašević.




Tako je u knjizi obrađeno 35 vrsta papratnjača, 22 vrste golosjemenjača i preko tisuću kritosjemenjača. Profesor Tomašević svoju botaničku zbirku, kako smo već ranije pisali darovao Gradskom muzeju Požega.



- 1995. godine muzeju sam darovao zbirku koja je prikupljena od 1972. godine do tada i ona je kompjutorski obrađena. U tijeku je i donacija mog drugog dijela zbirke koju sam prikupio od 1995. do 2015. godine. Taj dio je još u obradi - rekao je Mirko Tomašević.



Predstavljanje knjige bilo je u organizaciji HAZU Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Urednici knjige su Ivica Samardžić i Snježana Jakobović.


















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI