Objavljena karta bogatstva: Hrvatska dno dna Europe

Karta bogatstva Europe
(FOTO: sbonline.net)

07.12.2017. | sbonline.net
Pregleda: 8817

Kartograf Jakub Marian objavio je na svojoj web stranici kartu koja prikazuje raspodjelu bogatstva u Europi.Podaci prikazani na karti temelje se na analizi švicarske multinacionalne financijske tvrtke Credit Suisse koja mjeri bogatstvo zbrajanjem vrijednosti financijske i ostale imovine te oduzimanjem vrijednosti dugova.Objavljena karta Europe prikazuje srednju vrijednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima, a karta je objavljena na portalu jakubmarian.com.

Naime, podaci nisu potpuni za neke zemlje Europske unije. Za neke od zemalja EU-a koristi se izračun baziran na ukupnim bilancama kućanstava koje bilježe što na određeni dan posjeduje kućanstvo, odnosno što duguje, a za neke zemlje korišteni su podaci utemeljeni na financijskim bilancama, u koje je uključena samo financijska imovina. U ukupne bilance kućanstava uključeno je sve, pa i nekretnine, tumači Pribičević.

Hrvatska bogatija od svih ex-Yu zemalja osim Slovenije, koja je 2,3 puta bogatija od Hrvatske


Prema podacima s nedavno objavljene karte, Hrvatska je bogatija od svih zemalja bivše Jugoslavije – uz jedan očekivani izuzetak – Sloveniju. Po objavljenim podacima, Slovenija je otprilike 2,3 puta bogatija od Hrvatske. Brojke za istočni dio ex-Yu zemalja prikazane na karti također treba uzeti s rezervom jer se radi o procjenama utemeljenim na podacima lošije kvalitete, napominje autor karte. Što se pak tiče zemalja članica Europske unije, Hrvatska je pri samome dnu po bogatstvu.


Island najbogatiji, Ukrajina najsiromašnija

Država s najvećim bogatstvom je Island, čije srednje bogatstvo iznosi 445.000 dolara po odraslom stanovniku. Druge dvije najbogatije države su Švicarska i Luksemburg, a iza njih slijede Norveška, Francuska i Velika Britanija.Najsiromašnije države u Europi su Ukrajina i Bjelorusija, čije srednje bogatstvo iznosi po 100 i 900 dolara po odraslom stanovniku.Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Europu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Europa.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI