Ugodno i korisno: Uz gastro ponudu Lipičani se zaigrali u parku

17.06.2013. | Mario Barać
Pregleda: 10803

Slatki namaz od žira, sušene buče ili misirače, vino od maslačka, prirodne svježe spravljene sokove od blitve u kombinaciji s bananom, jabukom ili kruškom, sve to su imali prilike kušati posjetitelji Dana zdravlja, rekreacije i zdrave prehrane koji je, u organizaciji Turističke zajednice, jučer održan u parku u Lipiku.



Više od dvadeset izlagača predstavilo je svoje proizvode ili usluge na za ovu priliku postavljenim štandovima, a u Lipiku je izlagao i OPG „Brač fini sapuni“ iz Postira na otoku Braču. Oni su u ponudi imali 100 posto prirodno izrađene sapune, bez konzervansa i kemikalija, a na ovom štandu su se, razumljivo je, najviše zadržavale žene.


– Zadovoljni smo jer i ovdje se vidi da ljudi vode brigu o svojem zdravlju, posebno o koži, a prihvaćeni su i naši proizvodi – sapuni od lavande, kamilice, smilja, Gospine trave, ružmarina, kadulje koji traju i do tri mjeseca, pojasnila je Vesna Malić.


Iz Opatije u Lipik

Iz Hrvatske Kostajnice su u Lipik stigli i članovi obitelji Lenac koji su nudili sušenu buču, tradicijsko jelo koje se u njihovom kraju jede i na Badnju večer, kao postna hrana.

– Jučer smo bili na sličnom sajmu u Opatiji, a danas u Lipiku nudimo proizvode iz vlastite proizvodnje. Tek smo prije godinu dana ozbiljno krenuli s ovim poslom, zasad imamo zasijan jedan hektar, a za kilogram sušene misirače potrebno je 40 kilograma sirove. Sušimo ih isključivo na suncu, 3 do 4 dana i u postupku smo dobivanja eko certifikata, rekao nam je Kristijan, nositelj posla.

U postupku eko certificiranja je i posao Franje Kosa iz Slavonskog Broda koji nudi proizvode od žira. – Žir je dobar za šećernu bolest, za krvne sudove, hemeroide, pomaže u otklanjanju tromosti, a mi nudimo „Žirko“ – slatki namaz od žira, brašno od žira koje se pije kao napitak te brašno od pitomog kestena koje se koristi u pravljanju kolača. Što se tiče žira, tehnolozi u prehrani tvrde da smo jedini u svijetu koji se bave njegovom preradom za prehrambene potrebe, s ponosom ističe Franjo.

Posjećen je bio i štand Dragutina Knezovića iz Zagreba koji je nudio maslačkovo vino koje proizvodi također jedini u Hrvatskoj. – Ako se koristi u terapeutske svrhe treba popiti čašicu od 0,02 decilitra ujutro na tašte i navečer prije spavanja. Vino ima 13 posto alkohola i naravno da se može popiti i za veselje, a provjereno je da ujutro od njega ne boli glava.

Svi oni su u Lipik došli na poziv TZ, a pozivu su se odazvali i Daniela, Tena i Monika, učenice 3. razreda pakračke gimnazije koje su, u sklopu nastave iz kemije, tijekom školske godine na bazi sode bikarbone proizvodile deterdžente za pranje rublja, kugle za kupanje, sapune, dezodoranse. Zbog velike temperature tekućina je jučer bila posebno tražena, a neobične sokove spravljale su članice Kluba „Skok“ iz Daruvara, nudeći posjetiteljima sokove od kombinacije blitve i raznog voća. Iako neprivlačan izgledom i bojom, sok je ipak oduševio okusom, u što se uvjerio i vaš novinar.



Fontana – najveća atrakcija



 Uz brojne druge sadržaje posjetitelji su se imali prilike i rekreirati uz tenis, stolni tenis, odbojku, badminton, mini rukomet, mogli su jahati na konjima, plesati zumbu, okušati se u streličarstvu ili uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi ili u kulturno–umjetničkom programu. Organizirana je i biciklijada do jezera Raminac na kojoj je sudjelovalo 40-ak vozačica i vozača. Ipak, posebna atrakcija je bila čuvena lipička fontana koja je „proradila“ nakon 22 godine što su mnogi posjetitelji iskoristili za fotografiranje, a neki su u njoj nakratko pronašli i osvježenje.



Ivica Kostelić – posebni gost



Najpopularniji gost jučerašnjeg događanja u Lipiku bio je Ivica Kostelić koji je, nakon posjeta planinarskom domu na Omanovcu, posjetio i Lipik, obišao štandove i lipičku bolnicu, kupio pokoji suvenir, vozio se u kočiji ulicama Lipika i strpljivo odradio fotografiranje i dijeljenje autograma.

FOTO Više fotografija potražite u galeriji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI